Rusija posle situacije oko RT-a na Zapadu treba da preduzme recipročne mere

© Sputnik / Alekseй Družinin / Uđi u bazu fotografijaPredsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko
Predsedavajuća Saveta Federacije Rusije Valentina Matvijenko - Sputnik Srbija
Pratite nas
Rusija je nakon situacije oko televizije RT na Zapadu obavezna da preduzme recipročne mere prema stranim medijima, inače će to biti „nepravedno“, izjavila je predsednica Saveta federacija Rusije Valentina Matvijenko na konferenciji za novinare.

„Vi znate da mi ne uvodimo niti smo uvodili ikakve restriktivne mere medijima, ali sa takvim stavom prema našim ruskim medijima, konkretno Raša tudej, mi smo jednostavno obavezni da preduzmemo recipročne mere, inače će to biti potpuno nepravedno“, rekla je Matvijenkova.

Ona je istakla da je Roskomnadzor (ruska agencija za nadzor medija) započeo proveru Bi-Bi-Sija kako bi ocenio „šta se dešava sa medijima koji objavljuju materijale o Rusiji“.

Studio agencije i radija Sputnjik na Međunarodnom ekonomskom forumu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Javni linč: „Tajms“ po uzoru na ukrajinski „Mirotvorac“ objavio spisak novinara Sputnjika

Ona je dodala i da objavljivanje podataka novinara Sputnjika u britanskom „Tajmsu“ ugrožava njihove živote i predstavlja mešanje u njihov lični život.

„’Tajms‘ je objavio fotografije novinara koji rade u Velikoj Britaniji. To je već mešanje u privatni život novinara, stvaranje pretnje njihovim životima. Odluke koje se donose prevazilaze sve granice po svom cinizmu“. Ona je dodala da zapravo nije bilo nikakvih kršenja britanskog zakona, već „postoje neke subjektivne procene da se informacije daju nabalansirano i da u ogromnom spektru emitovanja postoji nekoliko činjenica koje oni smatraju nebalansiranim“, istakla je Matvijenkova.

Ona je navela da je odluka britanskog medija ubedljiv dokaz da je na Zapadu veoma loša situacija sa slobodom govora i evropskim vrednostima.

„Gradi se propagandna mašina koja je čak i teža nego što je bila u Sovjetskom Savezu sa njegovom cenzurom. Kada se ne dozvoljava da se čuje drugačije gledište, kada su građani lišeni mogućnosti da čuju drugačije gledište i formiraju svoje mišljenje“, objasnila je ona.

Govoreći o odnosima SAD i Rusije Matvijenkova je navela da dok se u SAD ne promeni unutrašnja politička situacija i ne prestane rusofobna histerija, ne može se govoriti o ozbiljnim parlamentarnim kontaktima između SAD i RF.

Glavna i odgovorna urednica RT i agencije „Sputnjik“ Margarita Simonjan - Sputnik Srbija
Simonjanova: Upozorenja „Ofkoma“ televiziji RT apsolutno neosnovana

Ona je dodala da kontakti postoje, ali su slabi.

„Oni se ponekad dešavaju na različitim međunarodnim parlamentarnim platformama. Postoji mali, ali ipak postoji određeni broj članova Kongresa koji shvataju značaj nastavka dijaloga sa Rusijom. Uključujući i preko parlamenata“, naglasila je ona.

Matvijenkova je rekla i da je Rusija spremna za pregovore sa SAD ako stigne poziv Kongresa, Rusija će poslati svoju delegaciju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala