Norveški političar: Priznati istorijski trenutak pripajanja Krima Rusiji

© Sputnik / Artem Žitenev / Uđi u bazu fotografijaGrafit "Rusija i Krim - zauvek zajedno"
Grafit Rusija i Krim - zauvek zajedno - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zapad bi trebalo da izvuče lekciju iz grešaka koje su načinjene na Bliskom istoku i u Avganistanu i da se ne protivi pripajanju poluostrva Krim Rusiji, izjavio je norveški političar Karl Hagen.

Potrebno je priznati tu teritoriju kao deo Rusije, uzimajući u obzir da je to bila volja građana Krima, poručio je Hagen.

Arhitekturni spomenik Lastavičje gnezdo na Krimu - Sputnik Srbija
Strani novinari na ruskom poluostrvu Krim

On se u svom tekstu za list „Aftenposten“ osvrnuo i na istorijske činjenice, objasnivši da je od kraja 18. do sredine 20. veka Krim bio pod upravom Rusije, dok je tokom čitavog prošlog veka osnovna ruska pomorska vojna baza bila u Sevastopolju, samim tim su Rusi činili većinsko stanovništvo.

„Krim je oduvek imao teritorijalnu vezu sa Moskvom. Međutim, kada je bivši generalni sekretar SSSR-a Nikita Hruščov predao Krim Ukrajini, on je to učinio kako bi tu republiku približio Rusiji“, naveo je Hagen.

Sa druge strane, nakon nereda 2014. godine i svrgavanja predsednika Viktora Janukoviča sa vlasti, građani poluostrva su se našli pred izborom — okrenuti se Rusiji ili ostati sa Ukrajinom — a 90 odsto stanovnika Krima izabrali je Rusiju.

„Smatram da volja naroda mnogo znači i da je Zapad, na osnovu tih rezultata, trebalo da poštuje volju naroda, a da poluostrvo prizna delom teritorije Rusije“, istakao je Hagen.

Umesto toga, sve se dogodilo drugačije, situacija na međunarodnoj sceni se sve više komplikovala, a svet se našao na ivici konflikta. Glavni razlog za to je nesmotrenost Zapada, a ne činjenica da je Rusija povratila deo teritorije koji je, uzgred, 400 godina bio sastavni deo te zemlje, zaključio je Hagen.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala