Šta čeka vojsku Crne Gore u narednih 10 NATO godina

© AP Photo / Risto BozovicPripadnici anti-terorističke jedinice Crne Gore
Pripadnici anti-terorističke jedinice Crne Gore - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo odbrane Crne Gore planira da do 2028. godine potroši 215 miliona evra za nabavku opreme, dok će se ulaganja u odbranu povećati za 82 odsto i ona će u 2028. iznositi 145 miliona evra, stoji u Dugoročnom planu razvoja odbrane za period od 2019. do 2028. godine.
Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Amfilohije: Bezumno je da se vlast meša u crkvena pitanja

Za period definisan pomenutim planom, Crna Gora planira da sredstva predviđena za ulaganje u odbranu poveća za 82 odsto, odnosno sa 80,19 miliona evra u 2019. godini na 145,21 milion evra u 2028. godini — navodi se u dokumentu koji je objavila Vlada Crne Gore.

U desetogodišnjem periodu za potrebe nabavke opreme biće izdvojeno oko 215 miliona evra, dok će za infrastrukturne projekte biti utrošeno oko 30 miliona evra. Prema projekcijama Ministarstva odbrane, u periodu od 2020. godine do 2024. godine procenat izdvajanja za odbranu projektovan je sa 1,73 odsto BDP-a u 2020. na nivo od dva odsto u 2024. godini.

„Prema sadašnjim procenama rasta BDP-a predviđeno je postepeno povećanje izdvajanja sredstava za odbranu, što će za period od 2019. godine do 2024. godine predstavljati ukupno povećanje sredstava za odbranu za oko 40 miliona evra“, navodi se u dokumentu.

Crnogorski pasoš - Sputnik Srbija
Pasoš za investicije: Može li Crna Gora postati balkanski Davos

U prvom dugoročnom planu odbrane koji Crna Gora donosi kao punopravna članica NATO-a, takođe se navodi da će Vojska Crne Gore biti reorganizovana, a organizacijsko-formacijske promene u Vojsci izvršiće se do sredine 2020. godine. 

„Formiraće se dva pešadijska bataljona i jedan mešoviti artiljerijski divizion u rezervi, koji će imati aktivan deo komande i jedinice do ranga voda. Od dela snaga Čete specijalnih snaga, Pomorskog odreda, Čete vojne policije i Počasne garde formiraće se Bataljon za borbenu podršku, dok će se Četa veze i elementi za elektronsko ratovanje objediniti u Četu za vezu i elektronsko ratovanje“, navodi se u dokumentima Ministarstva odbrane.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala