Amfilohije: Bezumno je da se vlast meša u crkvena pitanja

© www.mitropolija.meAmfilohije Radović
Amfilohije Radović - Sputnik Srbija
Pratite nas
Njegovo visokopreosveštenstvo mitropolit crnogorsko-primorski Amfilohije izjavio je danas da je bezumno da se u Crnoj Gori, koja je sekularna država, vlast meša u crkvena pitanja.
Mitropolit Epifanij Dumenko, novoizabrani poglavar nekanonske pravoslavne crkve Ukrajine - Sputnik Srbija
Stigao snimak: Ovako su Vovan i Leksus „nasankali“ Epifanija (video)

„To je potpuno bezumno, naročito ovde kod nas u Crnoj Gori, gde je u vreme bratoubilaštva ubijen mitropolit crnogorsko-primorski sa više od stotinu najboljih sveštenika i stvorena država ovakva kakva je danas“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je istakao da država Crna Gora treba da poštuje Srpsku pravoslavnu crkvu, prenosi RTRS.

Mitropolit Amfilohije je poručio da za Crkvu nema ni Grka, ni Jevreja, ni Kineza ni Japanca, ni Rusa ni Amerikanca, ni Srba, ni Crnogorca, nego samo Isus Hristos i oni koji su sabrani oko njega.

„To je crkva Hristova. Takva je ona bila kroz vekove i takva će ostati dok je je sveta i veka. Mnogi su se otuđili od Crkve, a hteli bi da upravljaju Crkvom“, rekao je mitropolit Amfilohije.

On je naveo da je vlastoljublje carigradskog patrijarha dovelo do podela koje su katastrofalne za budućnost Ukrajine i svih slovenskih naroda, ali i za sveukupno pravoslavlje, prenosi Mitropolija crnogorsko-primorska.

„Vlastoljublje je najopakija bolest u svim zajednicama. Ono je u Rimokatoličkoj crkvi bilo dogma kroz vekove, a u pravoslavnoj iskušenje“, rekao je mitropolit Amfilohije, nakon svete službe u Crkvi Svetog Nikole u Bandićima kod Podgorice.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala