Stigao snimak: Ovako su Vovan i Leksus „nasankali“ Epifanija (video)

© REUTERS / Valentyn OgirenkoMitropolit Epifanij Dumenko, novoizabrani poglavar nekanonske pravoslavne crkve Ukrajine
Mitropolit Epifanij Dumenko, novoizabrani poglavar nekanonske pravoslavne crkve Ukrajine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ruski prankeri Vovan (Vladimir Kuznjecov) i Leksus (Aleksej Stoljarov) nasamarili su poglavara „nove crkve“ u Ukrajini, mitropolita Epifanija Dumenka i objavili razgovor na svom kanalu na Jutjubu.

Jedan od prankera se predstavio kao predsednik Komiteta Evropskog parlamenta za spoljne poslove Dejvid Makalister.

Tokom razgovora je „poslanik“ čestitao poglavaru „autokefalne crkve“ na održavanju „ujediniteljskog sabora“ koji je održan 15. decembra u Kijevu.

Vovan i Leksus su takođe izjavili da Evropska unija i Evropski parlament „pozdravljaju“ ukrajinsku „novu crkvu“. Epifanije se, sa svoje strane, zahvalio „poslaniku“ na podršci. Pri tome je istakao da se stvaranje „autokefalne crkve“ odvijalo uz aktivno učešće Sjedinjenih Američkih Država.

Dumenko je nagovestio da ne bi želeo da vidi kanonsku Ukrajinsku pravoslavnu crkvu u zemlji. Prema njegovim rečima, malo je verovatno da će „autokefalnu crkvu“ priznati sve dok UPC bude prisutna u Ukrajini.

Poglavar nove crkve u Ukrajini Epifanij Dumenko - Sputnik Srbija
Vovan i Leksus „nasankali“ Epifanija

Stoljarov i Kuznjecov upitali su Dumenka o budućim predsedničkim izborima u Ukrajini, koji su planirani za mart 2019. godine. „Mitropolit“ je istakao da „nova crkva“ treba da bude odvojena od države, ali da bi nekanonska struktura radije kao budućeg predsednika zemlje videla Petra Porošenka, koji treba da nastavi proces koji se sada dešava u Ukrajini.

„Ukoliko (na vlast) dođe proruski političar, to će biti problem za budućnost Ukrajine“, izjavio je poglavar „nove crkve“.

Ranije je portparol ukrajinske „nove crkve“ Jevstratij Zorja saopštio na svom nalogu na Fejsbuku da su ruski prankeri nazvali Dumenka, ali da je tokom razgovora „mitropolit“ imao osećaj da je u pitanju provokacija i da je prekinuo razgovor. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala