Crnogorsko ministarstvo zatrpalo kamenjem crkvu na Rumiji

© Foto : Youtube/Radio SvetigoraCrkva Svete Trojice na Rumiji
Crkva Svete Trojice na Rumiji - Sputnik Srbija
Pratite nas
Dugo vremena osporavana Crkva Svete Trojice, koja je na Rumiji iznad Bara postavljena kao privremeni objekat od lima pre 13 godina, a koju je Mitropolija crnogorska primorska nedavno pokušala da obloži kamenom, sada je po nalogu Ministarstva održivog razvoja i turizma praktično zatrpana kamenjem.

Podgoričkoj „Pobjedi“ je iz MORT-a saopšteno da je „Mitropoliji crnogorsko-primorskoj 30. oktobra, rešenjem urbanističko-građevinske inspekcije, naloženo uklanjanje kamene obloge“ sa limenog objekta na Rumiji i da je ona „postupila po ovom rešenju i uklonila armaturnu mrežu i kamenu oblogu“.

„Pobjeda“ je objavila fotografije koje su napravili planinari koji su se 1. decembra ispeli na Rumiju i na njima se, navodi ovaj podgorički dnevnik, uočava da je metalna armatura uklonjena sa dela limenog objekta — sa krovne konstrukcije i vrata malenog zvonika, a prekrečeni su i tragovi varilačkih radova kačenja armature.

Protojerej Milivoje Jovović, krštenje u Crnom jezeru. - Sputnik Srbija
Veliko istraživanje: Srpska Sveta gora je navrh Durmitora (foto)

Crkvica, koju „Pobjeda“ naziva „limenko“ je, navodi se, i dalje u kamenu s tim što je sada „ukopana“ i skoro sakrivena u „suvozidu“ koji je omeđava.

Iz kamene gomile, pišu, vire zvonik i krov, a ostavljen je prostor da se u objekat može ući.

Kao važno se navodi da im iz Ministarstva nije saopšteno da li se inspekcija uverila da je objekat razidan ili su SPC — samo poverovali na reč.

Na fotografijama planinara, piše „Pobjeda“, vidljivo je da je jedan zid „limenke“ obložen daskama, a onda su napravili suvomeđu — kameni „štit“. Na osnovu fotografija ne može da se proceni šta se krije iza toga.

Crkvica Svete Trojice je kao privremeni objekat od lima postavljena 2005. uz pomoć helikoptera tadašnje JNA. Nakon što je spušten na vrh Rumije, Mitropolija je uz probleme pokušala da doradi objekat, ali je crnogorska vlast stalno nalagala njegov uklanjanje.

Nakon što je ovaj podgorički dnevnik krajem oktobra obelodanio da Mitropolija, odnosno SPC, zaziđuje „limenku“, samo dan posle oglasio se premijer Duško Marković i poručio da je „objekat Mitropolije crnogorsko-primorske na Rumiji nezakonit i da mora da bude uklonjen“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala