Lula izlazi na slobodu?

© AP Photo / Nelson AntoineLuis Injasio Lula da Silva
Luis Injasio Lula da Silva - Sputnik Srbija
Pratite nas
Sudija brazilskog Vrhovnog suda danas je doneo odluku koja bi mogla da dovede do oslobađanja bivšeg predsednika Luisa Injasija Lule da Silve, koji je ranije ove godine uhapšen i osuđen zbog korupcije.
Predsednica Brazila Dilma Rusef i bivši predsednik Inasio Lula da Silva - Sputnik Srbija
Lula da Silva na slobodi do okončanja žalbenog postupka?

Lula je uhapšen u aprilu nakon što je osuđen na više od 12 godina zatvora, a suočen je sa još šest suđenja zbog navoda o korupciji, preneo je Rojters.

Lula je ostao pri tvrdnji da je nedužan. 

Najnoviju presudu danas je doneo sudija Marko Aurelio Melo, a njom se suspenduje primena zakona koji dozvoljava da osuđeni za korupciju odu u zatvor nakon što je odbijena njihova prva žalba, što je bio Lulin slučaj, prenosi Tanjug.

Ako ta odluka ostane na snazi, Lula bi mogao da bude na slobodi sve dok ne iscrpi sve mogućnosti žalbe, a taj proces bi mogao da potraje nekoliko godina. 

Lula je osnivač levičarske Radničke partije, a kao predsednik Brazila od 2003. do 2010. sproveo je takvu socijalnu politiku koja je pomogla milionima da izađu iz bede. 

On je ubedljivo vodio prema anketama za prošle predsedničke izbore održane u oktobru i kandidovao se za predsednika, ali u tome ga je sprečio zakon koji ne dozvoljava kandidaturu osobama koje su u prvostepenom postupku osuđene za kriminal. To se ne bi promenilo ako bi eventualno bio pušten na slobodu, navodi Rojters.

Odluku sudije Mela sada će razmatrati Vrhovni sud u punom sastavu, a čiji članovi su podeljeni u vezi toga da li osuđenima treba dozvoliti da ostanu na slobodi dok se postupak protiv njih u potpunosti ne okonča u kompleksnom i sporom pravnom sistemu Brazila, navodi agencija.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala