Mogerinijeva i Brnabićeva: Optimizam povodom evropske budućnosti Srbije (video)

© Vlada SrbijeAna Brnabić i Federika Mogerini
Ana Brnabić i Federika Mogerini - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoka predstavnica EU za spoljnu politiku i bezbednost Federika Mogerini izjavila je u Briselu da je optimistična kada je reč o evropskoj budućnosti Srbije i da Srbija, uz saradnju sa Briselom, može još brže da napreduje na tom putu, sprovodeći reforme.

Mogerinijeva je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa premijerkom Anom Brnabić, posle sastanka Saveta za stabilizaciju i pridruživanje između Srbije i EU, podsetila da je proces pridruživanja zasnovan na tome da Srbija sprovodi neophodne reforme.

Ona je pozdravila ličnu opredeljenost i angažovanost premijerke na tom planu, izrazivši uverenje da će to doprineti daljem napretku u ključnim oblastima — vladavini prava, sudstvu, slobodi govora…

Takođe je naglasila da je opredeljenost Srbije za normalizaciju odnosa sa Kosovom jedan od ključnih elemenata napretka u pregovorima o pridruživanju.

Osvrnula se i na dodatne takse koje je Priština uvela na robu iz Srbije i BiH, rekavši da je stav EK od početka bio jasan — tim merama se krše Cefta i SSP i Priština treba da povuče te mere.

Pripadnici bezbednosnih snaga samoproglašene republike Kosovo // AP Photo, Visar Kryeziu - Sputnik Srbija
Američko Kosovo – pokvaren zub u telu bivše Jugoslavije

Rekla je i da je Srbija važan partner EU kada je reč o vojnim i civilnim misijama u Maliju, Centralnoafričkoj Republici i Somaliji.

Kada je reč o spoljnoj i bezbednosnoj politici EU, ona je izrazila očekivanje da Srbija prilagodi svoju spoljnu politiku.

„Optimistična sam kada je reč o evropskoj budućnost Srbije i verujem da zajedničkim radom Srbija može da napreduje još brže“, zaključila je Mogerinijeva.

Predsednica Vlade Srbije je ponovila da je pridruživanje EU glavni prioritet spoljne politike Srbije.

Podsetila je da je trenutno otvoreno 16 poglavlja, a dva su privremeno zatvorena, navodeći da Srbija nije frustrirana zbog broja otvorenih poglavlja i tempa kojim taj proces ide.

Brnabićeva je istakla da Srbija može da bude još efikasnija u reformama koje sprovodi, pre svega zbog svojih građana.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala