Oklopna vozila sa Kosova biće na ulicama Pariza

© AP Photo / Michel EulerDemonstranti "žuti prsluci" tokom protesta u Parizu
Demonstranti žuti prsluci tokom protesta u Parizu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Oklopna vozila francuske žandarmerije koja su služila u misiji na Kosovu prvi put će u subotu izaći na ulice Pariza, piše dopisnik „Večernjih novosti“ iz Pariza.

Kako je navedeno, takva odluka je doneta u nastojanjima da se spreče sukobi i žrtve u buntu „žutih prsluka“.

Protesti u Parizu - Sputnik Srbija
NATO: Majdan i „žuti prsluci“ se ne mogu porediti

„Reč je o 12 blindiranih mobilnih oruđa na točkovima, koja se upotrebljavaju veoma retko. Bila su korišćena u ranijim nemirima u predgrađu, ali nikada na avenijama i bulevarima u glavnom gradu. Ta vozila između ostalog služe za razbijanje barikada i oslobađanje prolaza, otporna su na vatru i ’molotovljeve koktele‘ i vrlo su mobilna. Kreću se brzinom i do 85 kilometara na sat, što je od velikog značaja za današnje manifestacije, koje će biti raštrkane po čitavom gradu. Registrovano je čak 14 neuralgičnih tačaka, od Trijumfalne kapije i Jelisejskih polja, preko Senata i Skupštine, do Trga Republike i Bastilje“, navodi se u tekstu Gorana Čvorovića.

Kako se dodaje, grad se na sve načine spremao za najavljenu buntovničku oluju.

„U petak su privođene kraju poslednje utvrde oko banaka, butika i restorana. Neki su zidali prave zidove od blokova s bodljikavom žicom na vrhu, drugi zakucavali izloge. Iz prodavnica i barova izvađene su sve boce i drugi artikli, a gradske vlasti su uklonile sve ono što bi u naletu moglo da se iskoristi za pravljenje barikada. Istovremeno, vrata su zaključale obe pariske opere, Ajfelova kula, svi muzeji, ali i fiskulturne sale, pijace… Za to vreme, veliki protesti srednjoškolaca nastavljeni su i u petak u celoj zemlji. Prethodnog dana, uhapšeno je čak 700 đaka. Fotografije u kojima neki od njih kleče s rukama na potiljku, pored specijalaca koji nemaju dovoljno ’lisica‘, obišle su društvene mreže i zgrozile javnost“, piše u tekstu.

Dodaje se i da je portparol umerenih „žutih prsluka“ Benžamen Koši, koji je u petak očekivao da ga primi predsednik Makron, istakao da nije dobio nikakav odgovor od šefa države.

„Koši je optužio vlast da želi da izazove haos, a Emanuela Makrona da je ostao zatvoren u svom dvorcu. Predsednik bi mogao konačno da se obrati javnosti, ali će izgleda to učiniti tek sledeće nedelje“, zaključuje se u tekstu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala