Otkrivene Hašogijeve poruke: U planu bila priprema pobune mladih protiv princa

© AP Photo / Hasan JamaliDžamal Hašogi
Džamal Hašogi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Američka TV mreža Si-En-En objavila je danas poruke koje je preko društvene mreže Vocap ubijeni saudijski novinar Džamal Hašogi razmenjivao sa aktivistom iz Montreala Omarom Abdulazizom, a u kojima je, kako navodi, za prestolonaslednika Muhameda bin Salmana rekao da je „zver“ koja će „proždrati sve na svom putu, čak i one koji je podržavaju“.

Iz više od 400 poruka, koje uključuju video-snimke, audio-zapise i fotografije, zaključuje se da ja Hašogi bio veoma uznemiran zbog drskosti saudijskog prestolonaslednika, navodi Si-En-En.

Emanuel Makron i Mohamed bin Salman - Sputnik Srbija
Makron saudijskom princu: Zabrinut sam, nikad me ne slušate (video)

„On je kao zver ’pakmena‘, što više žrtava pojede, to više želi“, napisao je Hašogi u jednoj od poruka, koje je američkoj televiziji predao Abdulaziz, takođe saudijski državljanin u egzilu.

Hašogi je dodao da ne bi bio iznenađen ako bi ugnjetavanje sustiglo i njegove pristalice.

U prepisci, koja je trajala od oktobra 2017. do avgusta 2018, može se primeti i napredak „sa reči na dela“, odnosno da su Hašogi i Abdulaziz planirali da preko interneta pokrenu pokret mladih koji bi tražio odgovornost od saudijskih vlasti.

Međutim, kada je u avgustu posumnjao da njihovu prepisku prisluškuju saudijske vlasti, Hašogija je obuzela slutnja da će se nešto loše dogoditi.

„Bog neka nam je u pomoći“, napisao je on tada, a dva meseca kasnije bio je mrtav.

Hašogi je 2. oktobra ubijen u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala