Makron saudijskom princu: Zabrinut sam, nikad me ne slušate (video)

© AP Photo / Christophe EnaEmanuel Makron i Mohamed bin Salman
Emanuel Makron i Mohamed bin Salman - Sputnik Srbija
Pratite nas
Francuski predsednik Emanuel Makron razgovarao je nakratko, na samitu G20 u Buenos Ajresu, sa saudijskim princom prestolonaslednikom Mohamedom bin Salmanom, a kamera je zabeležila da je Makron tom prilikom rekao princu da je „zabrinut“.

Pariski „Mond“ navodi da je Makron, tokom neformalnog susreta, najverovatnije izrazio zabrinutost zbog ubistva saudijskog novinara Džamala Hašogija i situacije u Jemenu.

Na video-snimku koji traje nekoliko minuta i koji je više medija objavilo na Tviteru, a na kojem Makron i princ razgovaraju na engleskom, čuje se kako Mohamed bin Salman francuskom predsedniku kaže: „Ne brinite“.

„Ali brinem. Zabrinut sam. Rekao sam vam to. Nikad me ne slušate“, rekao je Makron, na šta mu princ odgovara da ga „naravno, sluša“.

Tajni agenti - ilustracija - Sputnik Srbija
Da li su CIA i MI6 postavili zamku za Muhameda bin Salmana? (video)

Na kraju kratkog razgovora, tokom kojeg su njihove reči zaglušene okolnom bukom i glasom organizatora sa zvučnika, Makron za sebe kaže da je „čovek od reči“.

Razgovor se odvio još pre zvaničnog početka samita, u petak, kada je Makron sreo princa u prostoriji rezervisanoj za šefove država, navodi „Mond“.

Jelisejska palata je, u međuvremenu, potvrdila da je šef francuske države razgovarao sa saudijskim princom nekoliko minuta, prenosi „Mond“.

„On je želeo iskren i odlučan razgovor o dvema temama“, objasnio je predsednikov savetnik, naglasivši da je reč o veoma kratkom susretu, a nikako o „bilateralnom sastanku“.

Inače, reč je o prvom susretu tet-a-tet između Makrona i saudijskog princa otkako je Hašogi nestao u Konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu.

Samit G20 u Argentini je i prvi veliki skup na kojem se saudijski prestolonaslednik pojavio u javnosti otkako je ubijen Hašogi, kritičar režima u Rijadu, a za čije ubistvo mnogi sumnjiče, pa čak i optužuju, upravo Mohameda bin Salmana, preneo je Tanjug.

Što se tiče slučaja Hašogi, Makron je na samitu G20 izrazio spremnost Evropljana da istrazi koja je u toku pridruže međunarodne eksperte, a kad je reč o krizi u Jemenu naglasio je potrebu za političkim rešenjem, podseća pariski list.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala