Zašto predsednica Hrvatske odbija da primi Natašu Kandić

© Foto : www.mc.rsNataša Kandić
Nataša Kandić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktorka Fonda za humanitarno pravo Nataša Kandić proteklih nekoliko meseci je u više navrata tražila službeni susret sa hrvatskom predsednicom Kolindom Grabar Kitarović, ali je poziv za sastanak iz kancelarije predsednice uvek odbijen.

Nataša Kandić - Sputnik Srbija
Zadnje vreme je došlo: Putin, Tramp i Si Đinping nemoćni — Nobela je zaslužila Nataša
Kako se navodi u saopštenju Kuće za ljudska prava Zagreb, poslednji put je poziv na susret odbijen 29. novembra, sa obrazloženjem da utvrđivanje činjenica o žrtvama i ratnim zločinima počinjenim tokom ratova devedesetih nije u nadležnosti predsednice Hrvatske.

Nataša Kandić tražila je susret sa predsednicom ispred Inicijative REKOM, koja zagovara osnivanje Regionalne komisije za utvrđivanje činjenica o ratnim zločinima i drugim teškim povredama ljudskih prava počinjenim na teritoriji nekadašnje SFRJ, a u jednom od zahteva za sastanak Kandićeva upozorava predsednicu Hrvatske da je prošlo 27 godina od početka ratova u kojima je ubijeno najmanje 130.000 ljudi, a da se sudbina 10.000 žrtava još uvek ne zna.

„Činjenica da je predsednica Hrvatske s predsednikom Srbije uspostavila posebnu vezu posredstvom izaslanika dve strane koji bi trebalo da podstaknu brže i efikasnije ustanovljenje sudbine ubijenih i nestalih, pokazuje, kako se čini, da je njen prioritet bilateralna saradnja sa predsednikom Srbije umesto — mnogo izglednijeg — multilateralnog nastojanja da se reši ovaj gorući problem, što su i preporuke Evropske komisije“, navodi se u saopštenju dostavljenom Tanjugu.

Iz Kuće za ljudska prava Zagreb podsećaju da je Nataša Kandić „jedna od retkih aktivistkinja za ljudska prava koja već decenijama podstiče javnost i institucije Srbije da se suoče sa zločinima počinjenim tokom devedesetih u Hrvatskoj, BiH i na Kosovu“.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala