„Već tražili dozvolu za Turski tok, sve je spremno“

© Foto : TurkStreamTurski tok
Turski tok - Sputnik Srbija
Pratite nas
Direktor „Srbijagasa“ Dušan Bajatović izjavio je da se Srbija priprema za izgradnju „Turskog toka“ i da se sve radi u skladu sa evropskim pravilima.

Bajatović je za Prvu TV kazao da je od Agencije za energetiku Srbije već zatražena dozvola za izgradnju „Turskog toka“ kroz Srbiju i da je sada taj projekat pred Energetskom zajednicom, koja ima rok od 60 dana da se o tome izjasni.

„Sve je spremno za izgradnju tog gasovoda“, kazao je Bajatović.

Na konstataciju da je tako bilo spremno i za „Južni tok“, pa je projekat propao, Bajatović je kazao da je ogromna razlika.

Nenad Popović i Maksim Akimov - Sputnik Srbija
Rusija i Srbija: Puno prostora za saradnju u oblast inovacija

„Ogromna je razlika, ’Južni tok‘ se realizovao na osnovu međudržavnog sporazuma, sada sve što se radi, radi se po srpskom Zakonu o energetici, koji je u sebe implementirao sva pravila Trećeg energetskog paketa, papiri su tako urađeni da odluka ne može biti negativna“, kaže direktor „Srbijagasa“.

Bajatović je kazao da nema razloga da strepimo od profesionalnih izazova u vezi sa tim projektom, a ako pričamo o političkim, to bi onda značilo da „Severni tok 2“ može za zemlje jugoistočne Evrope koje bi trebalo da imaju povećanje potrošnje, a mi smo osuđeni da nemamo takvu mogućnost.

Bajatović je kazao da je velika razliku u odnosu na „Južni tok“ i to što je prva cev „Turskog toka“ kroz Crno more postavljena, a druga cev koja bi trebalo da dovede gas od obale Turske preko Bugarske, Srbije, Mađarske do Slovačke ili eventualno Austrije suštinski je prošla polovičnu rutu kroz Crno more na 2.200 metara.

„’Gasprom‘ i ’Bitir‘ su potpisali 130 kilometara kopnenog dela, Bugari se spremaju da grade prvih 40 kilometara, oko 15. decembra ćemo mi i bugarska strana raspisati obavezujuće zakupe kapaciteta da vidimo kolika je zainteresovanost. Prethodna studija je pokazala da ima više nego dovoljno interesenata za 15.000 metara kubnih, koliko će gasa biti dostavljano kroz tu cev“, naveo je Bajatović.

On je kazao da radimo projektovanje, i u budžetu se vidi da su obezbeđena sredstva za dokapitalizaciju zajedničke kompanije i istakao da je Srbija spremna da izgradi tu novu gasnu infrastrukturu u Srbiji koja će biti deo unutrašnjeg transportnog sistema.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala