Rusija i Srbija: Puno prostora za saradnju u oblast inovacija

© Foto : MinistarstvoNenad Popović i Maksim Akimov
Nenad Popović i Maksim Akimov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srbija i Rusija će nastaviti da intenzivno razvijaju bilateralnu saradnju u oblasti inovacija i digitalne ekonomije, a to vidimo kao jedan od osnovnih pravaca razvoja srpske i ruske ekonomije u budućnosti, poručili su ministar za inovacije i tehnološki razvoj Nenad Popović i zamenik ruskog premijera za digitalnu ekonomiju Maksim Akimov u Moskvi.

Popović je istakao da najveći prostor za unapređenje saradnje vidi u oblastima digitalizacije industrije, socijalnih inovacija, veštačke inteligencije, interneta stvari, blokčejn i „big dejta“ tehnologija, kao i sajber bezbednosti.

„Želimo da u većoj meri primenimo ruska znanja i iskustva u ovim oblastima. U tom smislu radićemo na formiranju zajedničkih radnih grupa angažovanih na realizaciji konkretnih projekata i istraživanja u oblastima od značaja za dve države“, rekao je srpski ministar.

On je posebno istakao značaj razvoja naprednih digitalnih rešenja u transportu i razvoju „pametnih gradova“, koja treba da omoguće lakši i jeftiniji život ljudima u urbanim sredinama, navodi se u saopštenju Ministarstva.

Andrej Klimov u Savetu federacije - Sputnik Srbija
Beograd — mesto dijaloga Rusije sa Evropom

Akimov je izrazio punu podršku razvoju saradnje Srbije i Rusije u oblasti inovacija i digitalne ekonomije.

On je naveo da je Rusija spremna da zajedno sa Srbijom realizuje digitalni pilot projekat koji će omogućiti lakši protok ljudi između Srbije i Rusije, kao i lakši dostup državnim uslugama za Srbe u Rusiji i Ruse u Srbiji.

Ruski ministar je izrazio zadovoljstvo stepenom političke i ekonomske saradnje dve zemlje, koja će biti dodatno učvršćena posetom ruskog predsednika Vladimira Putina Srbiji početkom sledeće godine.

Popović i Akimov sastali su se na marginama internacionalnog foruma „Otvorene inovacije 2018“ u Moskvi.

Sedmi forum „Otvorene inovacije 2018“ održava se u Tehnološkom parku Skolkovo u Moskvi i okuplja 20.000 učesnika iz 90 zemalja. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala