Više od trećine Evropljana zna vrlo malo ili ne zna ništa o Holokaustu

© Sputnik / Valeriy Melnikov / Uđi u bazu fotografija70. godišnjica oslobođenja Aušvica
70. godišnjica oslobođenja Aušvica - Sputnik Srbija
Pratite nas
Trećina Evropljana ne zna ništa o Holokaustu, dok značajna manjina i dalje ima stereotipe o stepenu u kom su Jevreji uticali na svoje živote, pokazuju ankete.

U istraživanju koji je vršio Si-En-En/Kom res intervjuisano je 7.092 ljudi širom Evrope, sa više od 1.000 ispitanika u Austriji, Francuskoj, Nemačkoj, Mađarskoj, Poljskoj, Švedskoj i Velikoj Britaniji.

Jedan od 20 Evropljana priznaje da ne zna ništa o masovnim ubistvima Jevreja ’30-ih i ’40-ih godina ovog veka. Polovina ispitanika je rekla da zna „dobar deo“, dok je jedan od pet znao „mnogo“.

Dve trećine ispitanika složile su se da su važne komemoracije povodom Holokausta da bi se sećanje na njega održalo živo, iako je trećina rekla da ga Jevreji sada koriste kako bi ispunjavali određene ciljeve.

Ulje na platnu, Holokaust. slika koja se nalazi u muzeju u Vašingtonu, SAD - Sputnik Srbija
Zatiranje Srba je kao Holokaust (foto)

U istom istraživanju utvrđeno je da su antisemitski stereotipi ukorenjeni u Evropi. Više od četvrtine veruje da su Jevreji previše uticali na poslovanje i privredu. Skoro četvrtina kaže da imaju ulogu u ratovima širom sveta. Jedan od pet je pričao o prekomernom jevrejskom uticaju u medijima i politici.

Kada je reč o državi Izraelu, 54 odsto ispitanika je izjavilo da ima pravo na postojanje. Međutim, trećina smatra da su optužbe protiv antisemitizma iskorišćene da bi se utišala kritika Izraela, dok je više od četvrtine reklo da je antisemitizam u njihovim matičnim zemljama bio odgovor na politiku Izraela.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala