Hitan sastanak NATO-a i izaslanika Ukrajine

© AP Photo / Virginia MayoSedište NATO-a u Briselu
Sedište NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
NATO je objavio da će ambasadori država članica Alijanse i izaslanik Ukrajine pri NATO-u kasnije tokom današnjeg dana održati hitni sastanak u Briselu u vezi s mornaričkim incidentom između Ukrajine i Rusije u Kerčkom moreuzu, koji povezuje Crno more s Azovskim morem.

AP prenosi da je NATO saopštio da je sastanak sazvan na zahtev ukrajinskog predsednika Petra Porošenka nakon njegovog razgovora s generalnim sekretarom Alijanse Jensom Stoltenbergom.

Navodi se da je Stoltenberg u ime NATO-a izrazio „punu podršku teritorijalnom intergritetu i suverenitetu Ukrajine, uključujući njena navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama u skladu s međunarodnim pravom“.

Ruska Obalska straža pucala je juče na tri broda ukrajinske mornarice u blizini Kerčkom moreuza, pri čemu su ranjena šestorica mornara.

U sedištu NATO-a u Briselu ranije danas su odbili da kažu da li će biti sastanka ambasadora država članice Alijanse, a portparolka NATO-a Oana Lungesku kazala da je Alijansa u kontaktu s ukrajinskim vlastima.

Ona je navela da NATO „poziva Rusiju i Ukrajinu da pokažu uzdržanost“. 

Dodala je da NATO podržava to da Ukrajina ima „navigaciona prava u sopstvenim teritorijalnim vodama“ i poziva Rusiju da "osigura neometani pristup lukama u Azovskom moru, u skladu s međunarodnim pravom“.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala