Vučić: Nikad niko nije pokorio Srbiju, pa neće ni danas

© Tanjug / Jaroslav PapAleksandar Vučić
Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić poručio je danas u Novom Sadu, na svečanosti povodom stogodišnjice prisajedinjenja Vojvodine Srbiji, da našu zemlju niko nikada nije uspeo da pokori i da to neće uspeti ni oni koji to danas pokušavaju.

Obraćajući se okupljenima, on je rekao:

„Osetili ste da je Srbija danas pritisnuta sa različitih strana, da su razne ptice crne boje krenule da zobaju sve što stignu u našoj lepoj Srbiji, a ja, uz poštovanje velikom i starom našem kralju, samo jednu rečenicu da kažem — Srbija zna svoju snagu i zna da nije najveća, ni među najvećima, ali mi znamo da Srbiju nikad niko nije uspeo da pokori, neće ni oni koji to danas pokušavaju“.

Predsednik Vučić je zahvalio građanima na odlučnosti da budu uz svoju državu, svoj narod i što znaju da od Srbije nema ništa preče.

Boris Malagurski sa najdražim delom njegove bake Mare Đorđević Malagurski - Vita Đanina i druge pripovetke iz bunjevačkog života, izdata je 1933. godine. - Sputnik Srbija
Malagurski otkriva: Uloga moje babe Mare u prelomnom istorijskom trenutku

On je zahvalio građanima što su se okupili i pored kiše, rekavši da je pre tačno sto godina na isti dan padala kiša, i da je sto narednih godina zagarantovano i da nikada nikome drugom do Srbiji neće pripadati Vojvodina.

Svoj govor počeo je sa: „Dobro došao kući, stari naš kralju, izvini što nam je trebalo 84 godine da shvatimo da si pobedio“.

Vučić je ukazao na to da je Novi Sad odluku o podizanju baš takvog spomenika doneo 1934. godine, a da je on tek danas podignut, što je bruka koja ide na račun svih nas.

„Tebi, stari naš kralju, evo konačno i ova čast, njen delić koji si zaslužio. Imali smo vladare koji su činili i dobro i loše, koji su učili, koji su uvodili železnicu, dizali škole, ali samo uz jednog ide sveta reč ’sloboda‘“, naglasio je on.

Vučić je podsetio da je kralj Petar verovao u slobodu još kao dvadesetogodišnjak, kada je preveo esej Stujarta Milera o slobodi.

Tako je i živeo, i kao oficir francuske legije stranaca, ustanik u Hercegovini, izbeglica, naš kralj, jedini u istoriji što je peške i u volovskoj zaprezi prošao dug put preko Albanije do Soluna da bismo došli kući do slobode, naglasio je on.

Slika u Muzeju prisajedinjenja Vojvodine - Sputnik Srbija
Kako je Vojvodina obukla srpsku košulju (video)

„Ta sloboda za koju se borio čestito i izborio je kamen-temeljac moderne srpske države. Slobodu koju ste izvojevali danas dobro razumemo kao našu šansu na život koju nemamo pravo da propustimo. Danas na slobodnom komadu zemlje poručujemo da ćemo se boriti da svojim trudom promenimo lice Srbije. Radićemo i borićemo se za svaki novi put, modernu fabriku, nova znanja, veštine, život dostojan potomaka ljudi koji su sa tobom izborili slobodu. Znajući da nastavljamo tu svetu nit koju ste ostavili“, rekao je on.

„Sa ljubavlju, žarom i entuzijazmom gradićemo Srbiju koja istovetno brine o svim svojim građanima. Borićemo se za Srbiju koja ima hrabrost da traži nova rešenja za stare probleme, ne dozvoljavajući da se odrekne onoga što joj je duša i identitet“, poručio je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala