Moskva: Krim više nije goruća tema, zato Zapad izmišlja problem Azovskog mora

© Press-služba prezidenta Ukrainы / Uđi u bazu fotografijaAzovsko more
Azovsko more - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tema nesuglasica oko Azovskog mora otvorena je da popuni upražnjeno mesto: Krim je prestao da bude goruća tema i njega više ne shvataju kao instrument pritiska na Rusiju, zbog čega je Zapad izmislio novi povod kako bi ostvario svoje ciljeve, izjavio je u četvrtak zamenik šefa ruske diplomatije Grigorij Karasin.

„Azovska tema je ubačena u informacioni prostor namerno i nategnuto. Aktuelni kijevski režim je u koordinaciji sa svojim inostranim pokroviteljima pronašao novu antirusku temu koja je otvorena da popuni upražnjeno mesto… Situacija u tom regionu našim takozvanim zapadnim partnerima nije posebno interesantna. Njima je važan novi povod za napad na Rusiju i izgovor za pojačavanje sankcija Rusiji“, rekao je Karasin u intervjuu listu „Komersant“. 

Azovsko more - Sputnik Srbija
Azovsko more — novi kamen spoticanja između Rusije i EU

Prema njegovim rečima, Rusiju su aktivno počeli da optužuju, „kako je to uobičajeno u poslednje vreme“, za neka nezakonita dejstva, a da se pritom ne navode dokazi za to. 

Karasin je istakao da je priča o tome da Rusija militarizuje Azovsko more još jedno izmišljeno zastrašivanje.

„Oružane snage Ruske Federacije se koriste samo za zaštitu Krimskog mosta zbog terorističkih pretnji. Za bezbednost u Azovsko-kerčkom basenu odgovaraju ruski graničari. Njihove snage i sredstva su dovoljni za ispunjavanje tog zadatka i ni o kakvom stvaranju vojno-morske baze tamo nema reči“, rekao je Karasin. 

Prema njegovim rečima, Ukrajina je ta koja se bavi vojnim aktivnostima u Azovskom moru, intezivno povećava svoju vojno-mornaričku grupaciju uz podršku SAD i proširuje obalsku vojnu infrastrukturu. 

„Takva dejstva su usmerena na stvaranje još jednog izvora napetosti koji bi omogućio Kijevu da skrene pažnju sa sopstvenih unutrašnjih problema, uključujući i predizbornu kampanju za predsednika zemlje koja je praktično počela. U Kijevu svesno naduvavaju azovsku temu, to je propaganda“, dodao je Karasin.


Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala