Ponovno otvaranje istrage u slučaju „Dobrovoljačka“

© Foto : Youtube/Rcirz Republika Srpska/Printscreen"Slučajno sam bio pored tog vozila, bio sam pretpostavljeni doktoru Raduloviću, on mi je rekao, šefe, uđite u sanitet", Kovačević se priseća ulaska u vozilo koje mu je možda sačuvalo glavu u Dobrovoljačkoj.
Slučajno sam bio pored tog vozila, bio sam pretpostavljeni doktoru Raduloviću, on mi je rekao, šefe, uđite u sanitet, Kovačević se priseća ulaska u vozilo koje mu je možda sačuvalo glavu u Dobrovoljačkoj. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Tužilaštvo BiH je naložilo ponovno otvaranje istrage u predmetu „Dobrovoljačka“, javila je RTRS.

To podrazumeva otvaranje nove istrage protiv Ejupa Ganića, Zaima Backovića, Hasana Efendića, Jusufa Pušine i Emira Švrakića, javila je RTRS, pozivajući se na „Srnu“.

Tužilaštvo BiH je danas saopštilo da je donelo naredbu o ponovnom otvaranju istrage protiv pet osoba u predmetu „Dobrovoljačka“, ali nisu navedena njihova imena.

Sputnjik intervju - Sputnik Srbija
Dobrovoljačka: Zločin bez kazne

Obnavljanje istrage naloženo je, kako se navodi, zbog postojanja osnova sumnje da je reč o ratnom zločinu, s obzirom na to da je na žrtve otvarana vatra nakon što su onesposobljene za borbu ili dok su se nalazile u sanitetskom vozilu.

Tokom istrage je utvrđeno da je deo zarobljenih vojnika iz kolone JNA, koja se kretala sarajevskom Dobrovoljačkom ulicom, odveden u prostorije FIS-a, Centralnog zatvora i štaba Teritorijalne odbrane, gde su zlostavljani i maltretirani.

U saopštenju se navodi da je Tužilaštvo BiH odluku donelo juče, postupajući po svim žalbama u tom predmetu.

Ovom odlukom van snage je stavljena naredba o obustavljanju istrage Tužilaštva BiH od 17. januara 2012. godine u odnosu na pet lica i naređeno je ponovno otvaranje istrage, dok su žalbe u odnosu na devet lica odbijene kao neosnovane, a jedna je odbačena.

„Ovom odlukom je u potpunosti postupljeno po svim izjavljenim žalbama, te je u potpunosti izvršena odluka Ustavnog suda BiH“, dodaje se u saopštenju Tužilaštva BiH, preneo je Tanjug.

Ustavni sud BiH je na sednici 17. januara prihvatio apelacije Bogdane Tomović, majke Zdravka Tomovića, i Gordane Gvozdenović, sestre Obrada Gvozdenovića, koji su kao pripadnici JNA ubijeni 2. maja 1992. godine u Sarajevu, i naložio Tužilaštvu BiH da bez daljih odgađanja preduzmu mere s ciljem odlučivanja o pritužbama protiv naredbe o obustavi istrage od 17. januara 2012. godine.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala