Ankara bi mogla da traži istragu o smrti Hašogija pod okriljem UN

© REUTERS / Henry RomeroMinistr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu
Ministr inostrannыh del Turcii Mevlюt Čavušoglu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar inostranih poslova Turske Mevlut Čavušoglu izjavio je u utorak uveče da bi Ankara mogla formalno da zatraži istragu o ubistvu saudijskog novinara Džamala Hašogija pod okriljem Ujedinjenih nacija, preneo je Rojters.

Prema njegovim rečima, to bi moglo biti učinjeno ukoliko saradnja sa Saudijskom Arabijom na ovom slučaju „zapadne u ćorsokak“.

Čavušoglu je izjavio da ta saradnja „nije na nivou na kojem bi Ankara želela da je vidi“.

Prezident SŠA Donalьd Tramp na sovmestnoй s prezidentom RF Vladimirom Putinыm press-konferencii po itogam vstreči v Helьsinki - Sputnik Srbija
Tramp: Moguće da je saudijski nasledni princ znao za ubistvo novinara

Šef turske diplomatije je dodao da je Ankara Vašingtonu predala spisak osoba koje, prema njenom mišljenju, SAD treba da izruče u vezi sa slučajem ubistva saudijskog novinara.

Hašogi, koji je pisao komentare za američki list „Vašington post“ i od 2017. živeo u SAD, nestao je u Turskoj 2. oktobra pošto je ušao u zdanje Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. 

Saudijski državni mediji su 20. oktobra objavili saopštenje generalnog tužioca da je Hašogi ubijen nakon svađe sa saradnicima Konzulata. Glavno tužilaštvo Istanbula je saopštilo da je Hašogi ubijen s predumišljajem, a da je telo novinara raskomadano nakon što je udavljen u Konzulatu. 

Saudijska Arabija je u vezi s ovim slučajem uhapsila 21 osobu, a za petoricu neposrednih učesnika u ubistvu saudijsko tužilaštvo je zatražilo smrtnu kaznu.

Ranije je list „Vašington post“, pozivajući se na svoj izvor, saopštio da je CIA došla do zaključka da je moguće da je nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman el Saud izdao naređenje za ubistvo Hašogija. 

 

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala