Tramp: Moguće da je saudijski nasledni princ znao za ubistvo novinara

© Sputnik / Sergey Guneev / Uđi u bazu fotografijaPrezident SŠA Donalьd Tramp na sovmestnoй s prezidentom RF Vladimirom Putinыm press-konferencii po itogam vstreči v Helьsinki
Prezident SŠA Donalьd Tramp na sovmestnoй s prezidentom RF Vladimirom Putinыm press-konferencii po itogam vstreči v Helьsinki - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik SAD Donald Tramp izjavio je u utorak da je moguće da je nasledni princ Saudijske Arabije Muhamed bin Salman znao za ubistvo novinara Džamala Hašogija u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

„Naše obaveštajne službe će nastaviti da analiziraju sve informacije, ali sasvim je moguće da je nasledni princ bio upoznat s tim tragičnim događajem. Možda je znao, a možda nije“, naveo je Tramp, naglašavajući da je „zločin protiv Džamala Hašogija užasan“, te da ga Amerika na odobrava.

Prema njegovim rečima, SAD „možda nikada neće saznati činjenice o ubistvu Džamala Hašogija“.

Turski predsednik Redžep Tajip Erdogan i američki Donald Tramp - Sputnik Srbija
Tramp i Erdogan: Detaljno istražiti ubistvo saudijskog novinara

„U svakom slučaju, održavamo odnose sa Saudijskom Arabijom. Ona je bila naš veliki saveznik u našoj veoma važnoj borbi protiv Irana. SAD nameravaju da ostanu pouzdani partner Saudijske Arabije radi zaštite interesa naše zemlje, Izraela i svih naših partnera u regionu“, naveo je Tramp u saopštenju, dodajući da bi odustajanje od ugovora SAD i Saudijske Arabije donelo korist samo Rusiji i Kini.

Korist za Rusiju i Kinu

„Ako budemo nepromišljeno obustavili te ugovore, Rusija i Kina će dobiti ogromnu korist i s radošću će uzeti sve te novostečene poslove. To će biti predivan poklon za njih direktno od Sjedinjenih Država“, istakao je američki predsednik.

Tramp je podsetio da su SAD uvele sankcije protiv 17 saudijskih državljana koji su pod sumnjom da su umešani u ubistvo, kao i da kralj Saudijske Arabije Salman i nasledni princ negiraju da su znali za ubistvo.

„Predstavnici Saudijske Arabije kažu da je Džamal Hašogi bio neprijatelj države i član ’Muslimanske braće‘, ali moja odluka (o nastavljanju saradnje sa Saudijskom Arabijom) ni na koji način nije zasnovana na tome, to je neprihvatljiv i užasan zločin“, naveo je Tramp. 

Takođe, američki predsednik je rekao da će odobriti mere Kongresa SAD protiv Saudijske Arabije, samo ukoliko one budu doprinosile američkoj nacionalnoj bezbednosti.

Hašogi, koji je pisao komentare za američki „Vašington post“ i od 2017. godine živeo u SAD, nestao je u Turskoj 2. oktobra, pošto je ušao u zdanje Generalnog konzulata Saudijske Arabije u Istanbulu. Državni mediji Saudijske Arabije su 20. oktobra objavili saopštenje generalnog tužioca zemlje da je Hašogi ubijen nakon svađe sa saradnicima konzulata. Tužilaštvo Istanbula je saopštilo da je Hašogi ubijen s predumišljajem. Njegovo telo je bilo raskomadano, nakon što je zadavljen u diplomatskom predstavništvu.

U Saudijskoj Arabiji je zbog moguće umešanosti u zločin uhapšen 21 čovek. Petorici uhapšenih preti smrtna kazna.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala