Tači: Preispitati odluku o nadležnosti srpskih opština

© AP Photo / Visar KryeziuHašim Tači
Hašim Tači - Sputnik Srbija
Pratite nas
Pravna kancelarija kosovskog predsednika zatražila je od Ustavnog suda da rastumači odluku kosovske vlade da u srpskim opštinama povuče iz privatizacije objekte društvenih preduzeća, kojima upravlja kosovska agencija za privatizaciju.

Prema tumačenju iz kancelarije predsedništva, kosovska vlada treba da donosi odluke u skladu sa kosovskim Ustavom i zakonima, prenosi RTS.

Srpska deca na putu u školu- arhivska fotografija - Sputnik Srbija
Sezona lova: Nova akcija Albanaca da se više nijedan Srbin ne vrati na Kosovo
Od Ustavnog suda se traži da razjasni slučajeve u kojima nema procedure ili se ne poštuje relevantan postupak, prenose prištinski mediji.

Ranije ovog meseca Srpska lista saopštila je da je imovina društvenih preduzeća na Kosovu i Metohiji u opštinama sa srpskom većinom, preneta u nadležnost tih opština, a na taj način zaustavljena je i njena privatizacija.

„Prenosom imovine zaustavljena je privatizacija koja je ekonomski i politički ugrožavala opstanak i ostanak srpskog naroda širom Kosova i Metohije u prethodnim godinama“, istakao je predsednik Srpske liste Goran Rakić u saopštenju za javnost naglašavajući da će ova odluka unaprediti ekonomski ambijent u opštinama, ali i omogućiti stvaranje boljih ekonomskih uslova za građane na KiM, prenosi Tanjug.

Ukazujući da je sam proces privatizacije na Kosovu i Metohiji urađen na pogrešan način, te da je često kritikovan, ne samo od strane srpskih političkih predstavnika već i samih Albanaca, ali i međunarodnih organizacija, Rakić je ocenio i da je proces privatizacije unazadio ekonomski položaj svih građana na Kosovu i Metohiji, ne samo Srba već i Albanaca.    

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala