Turski ministar odbrane: Možda je Hašogijevo telo izneto iz Turske sa prtljagom

© AFP 2023 / OZAN KOSEForenzičari u Istanbulu na mestu otkrića automobila koji je pripadao konzulatu Saudijske Arabije
Forenzičari u Istanbulu na mestu otkrića automobila koji je pripadao konzulatu Saudijske Arabije - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ubice saudijskog novinara Džamala Hašogija možda su iznele njegovo raskomadano telo iz Turske kao prtljag, izjavio je danas ministar odbrane Turske Hulusi Akar.

„Jedna od vrlo verovatnih mogućnosti jeste da su oni napustili državu (Tursku) tri-četiri sata nakon što su ga ubili. Možda su izneli Hašogijevo raskomadano telo kao prtljag bez problema, zahvaljujući njihovom diplomatskom imunitetu“, rekao je Akar na međunarodnoj konferenciji u Kanadi za Si-En-En na turskom jeziku.

Hašogi, kolumnista „Vašington posta“, ubijen je u konzulatu Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra, što je izazvalo globalnu osudu Saudijske Arabije i njenog vladara, princa Muhameda bin Salmana, podseća Rojters.

Fotografija sa video-snimka kamera za nadzor saudijskog konzulata na kojima se vidi kako novinar Džamal Hašogi ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu - Sputnik Srbija
Ko je naredio ubistvo Hašogija: Do Trampa stigle kontroverzne informacije

Rijad je od tog dana objavljivao mnogobrojna kontradiktorna saopštenja povodom njegovog nestanka, sve dok, dve nedelje kasnije, nije priznao da Hašogi jeste ubijen u Konzulatu.

Turska je prethodno saopštila da je grupa od 15 osoba učestvovala u ubistvu, a da su među njima bila dva stručnjaka iz „tima za čišćenje“, kao i da je Hašogijevo telo bilo raskomadano.

Turski zvaničnici su takođe pozvali na istragu o navodima da je Hašogijevo telo bilo raskomadano, a zatim rastopljeno u kiselini i prosuto u kanalizaciju.

Saudijski javni tužilac Šalan el Šalan u četvrtak je izjavio da je Hašogijevo telo bilo raskomadano, a zatim uklonjeno iz zgrade i predato neidentifikovanom „lokalnom saradniku“, preneo je Tanjug.

Nakon više od mesec dana od ubistva, Turska pokušava da na istom nivou održi pritisak koji vrši na princa Muhameda, objavljujući niz dokaza koji podrivaju pređašnja saopštenja koja je Rijad iznosio.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala