Moskva: Memorandum o razumevanju OZHO narušava Konvenciju o zabrani hemijskog oružja

© Sputnik / Natalья Seliverstova / Uđi u bazu fotografijaZgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi
Zgrada Ministarstva spoljnih poslova Rusije u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministarstvo spoljnih poslova Rusije saopštio je da OZHO i međunarodni mehanizam za pomoć u istrazi zločina protiv međunarodnog prava u Siriji planiraju da zaključe „memorandum o razumevanju“.

Ministarstvo smatra da je taj dokument sastavljen uz kršenje zakona i da će biti u suprotnosti sa odredbama Konvencije o zabrani hemijskog oružja (KZHO) i principima same Organizacije o zabrani hemijskog oružja (OZHO) o poverljivosti.

„Prema informacijama kojima raspolažemo, između Organizacije za zabranu hemijskog oružja (OZHO) i ’međunarodnog nepristrasnog mehanizma‘ formiranog u skladu sa Rezolucijom 71/248, koju je usvojila Generalna skupština UN, kako bi se pomoglo u istrazi lica odgovornih za najteže zločine po međunarodnom pravu u Siriji od marta 2011, biće određeni parametri saradnje zaključivanjem ’memoranduma o razumevanju‘“, navodi se u saopštenju Ministarstva spoljnih poslova.

Zastava EU u Kijevu - Sputnik Srbija
EU usvojila novi mehanizam sankcija za primenu hemijskog oružja

Sama činjenica da će se pojaviti ovaj dokument i njegov sadržaj pokreće niz ozbiljnih pitanja. „Očigledno je da je on sastavljen sa brojnim kršenjima, bez odgovarajućeg ovlašćenja za to, i u stvari je na granici samovolje njegovih autora“, ističe Ministarstvo.

Ministarstvo ocenjuje da „memorandum direktno narušava odredbe Konvencije o zabrani hemijskog oružja koje se tiču poverljivosti, kao i politiku poverljivosti OZHO, jer omogućava da ’mehanizam‘ (a preko njega i treća lica) dobiju pristup informacijama od interesa“.

Moskva se nada da će strane preispitati stav o zaključivanju memoranduma, jer su „pokušaji njegove realizacije ispunjeni posledicama nepredvidivim za integritet KZHO-a“ i izgradnju konstruktivnog i međusobno poštovanog dijaloga o hemijskom oružju u Ujedinjenim nacijama.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala