Niz zamerki na račun Srbije: Žalili se Hrvati, ali i Poljaci i baltičke zemlje

© REUTERS / Francois LenoirZastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu
Zastave Evropske unije ispred sedišta Evropske komisije u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Na sednici Komiteta za proširenje (KOELA) u Savetu EU predstavnici Hrvatske ponovo su se žalili na Srbiju i izneli niz zamerki na račun saradnje u oblasti ratnih zločina, govora mržnje i slobodu izražavanja u našoj zemlji, pišu današnje „Novosti“.

Kako navodi list, primedbe su na sednici održanoj u utorak imali i predstavnici Bugarske i to na nedavno održane izbore za savete nacionalnih manjina.

Kritične su bile i baltičke zemlje i Poljska, koje su tražile veće usklađivanje Srbije sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU, navode „Novosti“.

Federika Mogerini i Ivica Dačić - Sputnik Srbija
„Špigl“: Ako Srbija uđe u EU, Rusija će imati najboljeg saveznika

Predstavnici tih država izrazili su zabrinutost zbog uticaja Rusije na ovom prostoru.

Inače, sednici je prisustvovao i šef delegacije EU u Beogradu Sem Fabrici, koji je države-članice pozvao da otvore nova poglavlja sa Srbijom.

On je rekao da je naša zemlja napredovala u Poglavlju 23 o pravosuđu i Poglavlju 24 o vladavini prava, kao i da je pridruživanje Srbije deklaracijama u zajedničkoj spoljnoj i bezbednosnoj politici u direktnoj vezi sa nacionalnom politikom prema Kosovu i Metohiji. Fabrici je zatražio i veće razumevanje članica po tom pitanju.

Na sastanku je utvrđeno da su poglavlja 9, 17 i 18 najviše odmakla, a ona se odnose na finansijske usluge, ekonomsku i monetarnu politiku i statistiku.

Prema saznanjima „Novosti“, Međuvladina konferencija na kojoj bi ta poglavlja mogla da budu otvorena zakazana je za 10. decembar.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala