EU o Gruevskom: No comment

© REUTERS / Marko DjuricaPristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijer Nikola Gruevski drže makedonsku zastavu tokom mitinga u Skoplju, Makedonija, 18. maja 2015. godine
Pristalice vladajuće stranke VMRO-DPMNE i premijer Nikola Gruevski drže makedonsku zastavu tokom mitinga u Skoplju, Makedonija, 18. maja 2015. godine - Sputnik Srbija
Pratite nas
Evropska komisija ne može da komentariše slučaj bivšeg premijera Makedonije Nikole Gruevskog, koji je zatražio azil u Mađarskoj, izjavila je portparolka te komisije Maja Kocijančič i istakla da se od makedonskih institucija očekuje da deluju u skladu sa propisima.
Nikola Gruevski - Sputnik Srbija
Lažni pasoš i beg preko Tirane: Kako je Gruevski stigao do Mađarske

„Svesni smo situacije u vezi s gospodinom Gruevskim. Mi ne komentarišemo postupke koji su u toku. Vladavina prava je fundamentalni princip Evropske unije, kako za zemlje-članice, tako i za zemlje-kandidate. Očekujemo da sve strane postupaju u skladu sa važećim propisima. Ovaj sudski postupak ne treba politizovati“, rekla je Kocijančičeva za portal „Alsat M“.

Mađarske vlasti potvrdile su ranije da je Gruevski zatražio azil u Mađarskoj, prenosi Tanjug.

Gruevski se juče oglasio iz Mađarske.

On je na svom profilu na Fejsbuku napisao da je u Mađarskoj i da će zatražiti azil, te da je u proteklih nekoliko dana dobijao pretnje smrću.

Bivši makedonski premijer je osuđen na dve godine zatvora zbog navodne zloupotrebe službene dužnosti pri kupovini blindiranog „mercedesa“, čime je oštetio budžet za 600.000 evra.

Gruevski je osumnjičen u još tri postupka koja je pokrenulo Specijalno tužilaštvo, dok je on ukazivao da je reč o političkom progonu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala