Totalni fijasko: Tajni sastanak Porošenka sa crkvenim velikodostojnicima

© Wikipedia / i.Parfeniy - ParfeniyKijevsko-pečerska lavra
Kijevsko-pečerska lavra - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Ukrajine Petro Porošenko održao je neformalni sastanak u Kijevu sa sveštenicima Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije, na kome su prisustvovala samo tri od 89 arhijereja, prenosi portal „Vesti“.

„Sastanku su prisustvovala samo tri predstavnika Crkve, među kojima su mitropolit Perejaslavsko-Hmeljnicki Aleksandar Drabinko, arhiepiskop Lvovski i Galicki Filaret i još jedan predstavnik te crkve (moguće da je to bio mitropolit Vinicki i Barski Simeon)“, piše ruski portal.

Uspenski sabor Kijevsko-pečerske lavre - Sputnik Srbija
Ukrajinska crkva prekinula opštenje sa Carigradom

Sastanak je održan u utorak uveče iza zatvorenih vrata, koja su čuvale jedinica Nacionalne garde.

„Vesti o sastanku 13. novembra nisu se pojavile na zvaničnoj internet stranici šefa države“, naglašava se u članku.

Pritom, mediji koji su pod kontrolom vlasti nisu obavestili koliki je broj crkvenih zvaničnika koji su došli na sastanak sa predsednikom Ukrajine. Predstavnik pres-službe Sinoda UPC, episkop Kliment je u razgovoru sa ruskim medijima istakao da nisu održani zvanični razgovori sa predsednikom.

„Znam da se održao neki sastanak, prolazio sam pored Ukrajinskog doma i vidio da se tamo održava neki događaj na koji ja nisam bio pozvan, iako sam jedan od arhijereja UPC. Uostalom, ako se taj sastanak zaista održao, onda imam ozbiljna pitanja za predsedničku administraciju, zašto nisam pozvan na događaj“, izjavio je episkop. 

Ranije je saopšteno da predsednik Porošenko planira da održi sastanak sa predstavnicima UPC u prostorijama „Ukrajinskog doma". Episkop Kliment je naglasio da susret nije moguće organizovati u utorak, ali bi se to moglo desiti u budućnosti. U saopštenju Crkvenog sabora, objavljenom u utorak, navodi se da su arhiepiskopi UPC spremni da se sastanu sa predsednikom, ali samo na teritoriji crkve. „Uzimajući u obzir stavove i mišljenja vernika i sveštenstva, i polazeći od toga da o crkvenim pitanjima treba raspravljati na teritoriji crkve, donesena je odluka da se susret sa predsednikom održi u Kijevo-Pečerskoj lavri“, navedeno je u saopštenju.     

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala