Donbas bira Zaharčenkovog naslednika

© Sputnik / Valeriй Melьnikov / Uđi u bazu fotografijaIzbori u Donbasu
Izbori u Donbasu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Biračka mesta u samoproglašenim republikama Donjeckoj i Luganskoj otvorena su za glasanje na izborima za šefove republika i narodne poslanike.

Glasanje će trajati od 8 do 20 sati po lokalnom vremenu.

Kako je saopštila novinarima predsednica Centralne izborne komisije Olga Poznjakova, biračka mesta su otvorena na vreme.

Znak na ulazu u grad Donjeck - Sputnik Srbija
Kremlj: Izbori u Donbasu ne krše Minski sporazum

Na mesto šefa LNR pretenduje četiri kandidata, među kojima su vršilac dužnosti šefa republike Leonid Pasečnik. Kandidat koji dobije najviše glasova će biti predsednik. Na parlamentarnim izborima učestvuju dva pokreta — „Mir Luganščini“ i „Luganski ekonomski savez“. Izabraće se 50 poslanika.

U DNR na mesto šefa republike pretenduje pet kandidata, među kojima su vršilac dužnosti republike Denis Pušilin. Na parlamentarnim izborima učestvuju dva pokreta — „Donjecka republika“ koja ima većinu u parlamentu i „Slobodni Donbas“. U parlament će ući 100 poslanika. 

Kijev je saopštio da ne priznaje izbore, dok je portparol Kremlja Dmitrij Peskov saopštio da oni nisu protiv Minskog sporazuma.

Podsetimo, šef DNR Aleksandar Zaharčenko poginuo je 31. avgusta u eksploziji u restoranu „Separ“ u centru Donjecka, a ministar za prihode i poreze samoproglašene republike Aleksandar Timofejev teško je ranjen. Od eksplozije je poginuo je i Zaharčenkov telohranitelj.

Prema navodima Ministarstva za vanredne situacije DNR, povređeno je 11 ljudi, a vlasti DNR su incident okarakterisale kao teroristički čin.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala