Vučić: Molio sam za balkansku gasnu rutu bivšeg Južnog toka

© Sputnik / Ramilь Sitdikov / Uđi u bazu fotografijaJužni tok /
Južni tok / - Sputnik Srbija
Pratite nas
Srpski predsednik Aleksandar Vučić izjavio je da je na Samitu kvadrilaterale Srbije, Grčke, Bugarske i Rumunije u Varni zatražio da se dozvoli izgradnja gasovoda na „balkanskoj ruti“ bivšeg projekta „Južni tok“ kako bi Srbija mogla da nabavlja ruski gas koji je dosta jeftiniji i ima ga u dovoljnim količinama.

„Molio sam za balkansku rutu, bivšu rutu ’Južnog toka‘, da nam se to dozvoli kako bismo dobijali jeftiniji ruski gas (preko nastavka Turskog toka), ali smo spremni da razgovaramo o svim drugim načinima za snadbevanje Srbije gasom. Ali ljudi, dajte ono što je najrealnije i što znamo, gde gasa ima i što je najjeftinije, da to probamo da dobijemo i da se oko toga dogovorimo“, rekao je Vučić nakon samita.

Srbija se, naglasio je Vučić, sprema da raspiše tender za izgradnju dela gasovoda kojim bi se povezala s bugarskim gasovodom.

Rekao je da su na kvadrilaterali najkonkretniji razgovori vođeni upravo u oblasti energetike i posebno o snabdevanju gasom.

Predsednik Srbije Aleksandar Vučić u svom kabinetu na Andrićevom vencu - Sputnik Srbija
Vučić: Hvala kongresmenima, najvažnije šta će reći Tramp

„Energetika je za nas od ključnog značaja, približava se 2019. godina i mi se nadamo da će sve biti u redu sa snabdevanjem ruskim gasom koji ide preko Ukrajine“, kazao je Vučić, dodajući da i Srbija dobija gas preko Ukrajine.

Kako je istakao, ako to ne bude slučaj, postavlja se pitanje šta će Srbija da radi.

„Zato smo danas svi i (bugarski premijer Bojko) Borisov i ja i svi drugi izneli neke rezervne varijante, ali mi, Mađari i Bugari u stvari nemamo rezervnih varijanti. Čak i Austrijanci mogu da dobijaju gas iz ’Severnog toka‘. Mi ne možemo i Borisov je rekao da Bugarska hoće da ima deo lokalnog gasa iz Rumunije i Bugarske, ali da su to male količine. Za nas tu nema ničega“, naveo je Vučić.

Predsednik Srbije je dodao da Bugarska takođe hoće azerbejdžanski gas iz LNG terminala u Aleksandropolisu, ali da je taj gas dvostruko i trostruko skuplji nego ruski gas.

Vučić je naglasio da je zahvalan premijeru Izraela Benjaminu Netanijahuu što će deo gasa iz gasovoda koji ta zemlja pravi u saradnji sa Italijom ići ka severu, što su dobre vesti.

„Ali to je sve malo i nedovoljno i, logično, skuplje. Oni nam kažu: ’Možete da dobijete gas iz Aleksandropolisa, možete da čekate, pa da dobijete s terminala na Krku‘, ali mi nemamo nikakav gasni interkonektor za to. I opet treba da imamo tri puta skuplji gas zbog geopolitičkih sukoba i velike geopolitičke utakmice između Amerikanaca i Rusa. Mi samo hoćemo da imamo jeftin gas za svoju zemlju, ne trošimo ga mnogo, trošimo ga srećom sve više, jer industrija napreduje i to je sve što Srbija moli i traži“, poručio je Vučić.

Podsetio je da Srbija, s druge strane, gradi gasni interkonektor s Bugarskom, uz podršku EU od 49,6 miliona evra, koji treba da bude gotov do kraja 2021, a pušten do maja 2022. godine.

Podsetio je da Nemci nabavljaju ruski gas preko „Severnog toka“ i da su im Rusi prodali 200 milijardi kubnih metara gasa i dodao da su i pored toga sada problem „naše tri milijarde kubnih metara gasa ili u budućnosti pet milijardi“.

„Mi treba da platimo 600 umesto 200 dolara za hiljadu metara kubnih gasa. Pa ko će to da plati?“, upitao je Vučić.

On je naglasio da je još gore ako ne možemo nikako da ga dobijemo.

„I kako ću ja to narodu da objasnim. I sad zbog svetske politike, zbog svega što se dešava treba da kažem građanima: „Izvinite, smrzavajte se“, a industrija da prestane da radi zbog svetske politike i zato što se veliki tuku između sebe“, rekao je Vučić.

On je naveo da je na kvadrilaterali razgovarano i o brojnim drugim infrastrukturnim projektima, na primer gradnji auto-puta Temišvar–Pančevo, što bi moglo da bude završeno pre kraja 2021. godine.

Takođe, razgovarano je i o gradnji pruge Beograd–Solun–Atina, a posebno zbog toga što će biti vrlo teško predvideti cenu nafte zbog odnosa sa Iranom i Saudijskom Arabijom, kao i odnosa SAD i Rusije.

„Niko ne zna da li će cena nafte rasti ili padati, ali strateški će verovatno cene ići naviše u godinama koje su pred nama i u tim uslovima će kargo i putnički železnički saobraćaj postajati jeftiniji. Zato je od ključnog značaja da potpišemo memorandum sa Skopljem i Atinom o izgradnji brze železničke pruge Beograd–Solun–Atina“, dodao je Vučić.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala