Da li je ovo pravi razlog zašto je Hašogijevo telo raskomadano?

© REUTERS / Courtesy TRT WorldFotografija sa video-snimka kamera za nadzor saudijskog konzulata na kojima se vidi kako novinar Džamal Hašogi ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu
Fotografija sa video-snimka kamera za nadzor saudijskog konzulata na kojima se vidi kako novinar Džamal Hašogi ulazi u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Visoki turski zvaničnik, savetnik predsednika Jasin Aktaj, izjavio je danas da smatra da je telo ubijenog saudijskog novinara Džamala Hašogija nakon što je raskomadano rastvoreno u kiselini.
Džamal Hašogi - Sputnik Srbija
„Vozio sam Hašogijeve ubice, bili su srećni i zadovoljni“

On je dodao da je „jedini logičan zaključak“ da su oni koji su ubili Hašogija u Istanbulu uništili njegovo telo „kako za sobom ne bi ostavili tragove“, javio je Bi-Bi-Si. 

Hašogi, kritičar saudijskih vlasti, ubijen je 2. oktobra u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nisu nađeni forenzički dokazi da je njegovo telo rastvoreno u kiselini, navodi Tanjug pozivajući se na Bi-Bi-Si.

„Razlog zbog kojeg su raskomadali Hašogijevo telo jeste da bi što lakše rastvorili njegove ostatke“, kazao je Aktaj za turski list „Hurijet dejli“.

Ove tvrdnje su iznete u trenutku kada je Hašogijeva verenica Hatidže Čengiz u tekstu koji je objavilo pet listova, uključujući londonski „Gardijan“ i „Vašington post“, pozvala svetske lidere da „privedu pravdi počinioce“.

Protest isrped saudijskog konzulata u Istanbulu, posle ubistva Džamala Hašogija - Sputnik Srbija
Bliskoistočni triler se komplikuje: Zašto je Hašogi morao biti ubijen (video)

U međuvremenu, mediji prenose da je saudijski prestolonaslednik Muhamed bin Salman rekao američkim zvaničnicima da smatra da je Hašogi opasan islamista.

On je, kako se navodi, to kazao u telefonskom razgovoru s nekim iz Bele kuće pre nego što je njegova zemlja priznala da je saudijski novinar ubijen.

Saudijska Arabija je negirala da su izrečene takve tvrdnje, kao i da je kraljevska porodica umešana u ubistvo i saopštila je da je „rešena da utvrdi sve činjenice“.

Kancelarija glavnog tužioca u Istanbulu je u sredu saopštila da je saudijski novinar Džamal Hašogi zadavljen čim je ušao u konzulat Saudijske Arabije 2. oktobra.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala