Desničar Žair Bolsonaro novi predsednik Brazila (video)

© REUTERS / Nacho DocePristalice desničara Žaira Bolsonara, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu
Pristalice desničara Žaira Bolsonara, koji je pobedio na predsedničkim izborima u Brazilu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ovaj bivši vojni kapetan je tokom kampanje obećavao borbu protiv korupcije i govorio da će okončati političku trgovinu u brazilskoj politici. Uveren u pobedu, najavio je i smanjenje broja ministarstava sa 29 na 13, kako bi suzbio korupciju i nepotizam.

Desničar Žair Bolsonaro novi je predsednik Brazila, pošto je u drugom krugu predsedničkih izbora u nedelju pobedio levičara Fernanda Hadada.

Vrhovni izborni tribunal Brazila proglasio je Bolsonara novim predsednikom najveće latinoameričke države, prenosi AP. Na osnovu 96 odsto prebrojanih glasova, Bolsonaro je osvojio 55,5 odsto, dok je Hadad iz Radničke partije dobio 44,5 odsto glasova, preneo je AP.

Na plaži Kopakabana u Rio de Žaneiru građani su ispaljivali vatromete, dok su ulicama ovog grada vozači slavili uz zvuke sirena na automobilima.

U Sao Paulu su se građani okupili na centralnoj aveniji, noseći transparente i zastave. U jednom trenutku došlo je do koškanja između pristalica Bolsonara i Hadada, pa je reagovala policija i razdvojila ih.

Ankete uoči izbora su ukazivale na to da je Bolsonaro favorit.

Bolsonara je kandidovala konzervativna Socijal-liberalna partija, a u štampi ga često nazivaju „brazilskim Trampom“.

To poređenje je i sam koristio tokom kampanje, zalažući se za pravo Brazilaca da slobodno nabavljaju i nose oružje, zaštitu nacionalne privrede i ograničavanje uticaja Kine.

Skeptično se odnosi prema potrebi da se insistira na pravima manjina i društvenim mrežama daje prednost u odnosu na tradicionalne medije.

Izbori u Brazilu - Sputnik Srbija
Hoće li Brazil izazvati veliki politički zemljotres u Južnoj Americi, pa i šire (video)

Bolsonaro je u prvom krugu pre dve nedelje među 13 kandidata osvojio ubedljivih 46 odsto glasova. On je tokom predizborne kampanje teško ranjen u pokušaju atentata, ali se brzo oporavio posle operacije.

Po mišljenju mnogih Brazilaca, njemu u prilog ide to što, bez obzira na dug politički život, nikad nije bio na nekoj važnijoj funkciji niti je bio povezan sa nekim od ključnih igrača, odnosno nije umešan u korupciju. On ima i dosta protivnika, koji mu zameraju da ima autoritarne sklonosti.

S druge strane, bivši gradonačelnik Sao Paula Fernando Hadad, čiji je glavni moto „Hadad — to je Lula“, našao se na meti Tužilaštva, koje je pokrenulo postupak protv njega. Optužen je da je 2012. nezakonito prisvojio 635.000 dolara od jedne građevinske kompanije i novac iskoristio za predizbornu kampanju, obećavši menadžmentu kompanije pomoć u zaključivanju ugovora.

On te optužbe odbacuje i tvrdi da su politički motivisane.

U zemlji od 210 miliona stanovnika, pravo glasa imali su građani stariji od 16 godina, a glasanje je obavezno za birače uzrasta od 18-69 godina.

Inauguracija novog šefa države predviđena je za 1. januar 2019. godine, preneo je Tanjug.

U periodu od 2000-2012. Brazil je bio najbrže rastuća ekonomija u svetu, ali je recesija pogodila ovu zemlju 2014, i otada privredni rast stagnira. Članica je grupe BRIKS, u kojoj su još Rusija, Kina, Indija i Južnoafrička Republika.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala