Dvoržak snima film o Srebrenici da se suprotstavi lažima

Vaclav Dvoržak
Vaclav Dvoržak - Sputnik Srbija
Pratite nasTelegramOdyssey
Češki filmski režiser Vaclav Dvoržak izjavio je da sa saradnicima prikuplja materijal za snimanje dokumentarnog filma o stradanju Srba u Srebrenici u proteklom ratu, kako bi se suprotstavili lažima koje su na sceni od dve decenije.

Dvoržak, koji ovih dana boravi u Republici Srpskoj, istakao je da se ideja o realizaciji ovog projekta javila zbog stava koji preovladava u Češkoj, gde se priča plasira samo s jedne strane, a da istina o ratu uvek mora imati dve strane.

Prema njegovim rečima, ne može biti samo jedna strana koja vodi rat, a druga pati, prenosi portal Iskra.

„Zbog toga smo hteli da napravimo priču da se čuje i druga strana. U Haškom tribunalu su osuđivani samo srpski generali i vojnici, a zločine su činili i bošnjački i hrvatski. Oni su, ipak, dobijali blage kazne ili su oslobađani, što je skandalozno. Hoću da češka javnost ima pogled i s druge strane“, rekao je Dvoržak za „Glas Srpske“.

Groblje žrtava u Srebrenici u Memorijalnom centru u Potočarima - Sputnik Srbija
Srebrenica je već sraman i užasan zločin — zašto se natura genocid

On je dodao da finansije u značajnoj meri diriguju tempo rada, napomenuvši da je uspeo da prikupi određeni materijal i da je razgovarao sa svedocima iz Srebrenice, Bratunca i okoline.

Dvoržak je naglasio da ima snimljene izjave ljudi s obe strane, i bošnjačke i srpske.

„Omogućili su nam kontakte sa svedocima, ljudima koji su pričali pred kamerom i bez kojih ne bismo mogli da uradimo ništa. Oni su hteli da pričaju o teškim danima s kraja prošlog veka. Samo je jedna žena odbila da priča. Za nju je bilo preteško da sve preživljava ponovo“, napomenuo je Dvoržak.

Dvoržak se nada da će premijera filma, koji bi trebalo da traje 60 minuta, biti 2020. godine, kada se navršava 25 godina od dešavanja u Srebrenici.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala