Bolton posle razgovora u Moskvi: Retorika je pregrejana!

© AP Photo / Susan WalshDžon Bolton
Džon Bolton - Sputnik Srbija
Pratite nas
Savetnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton smatra da je preterana izjava da bi moguće istupanje SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa moglo dovesti do nove trke u naoružanju i učiniti svet opasnijim.
Deaktivirana nuklearna interkontinentalna balistička raketa Titan II u Arizoni - Sputnik Srbija
Putin danas dobija objašnjenje od Trampa

„Mislim da je retorika pregrejana: bio sam ovde (u Moskvi) pre skoro 17 godina tokom povlačenja (SAD) iz Sporazuma o ograničavanju sistema protivraketne odbrane i čuli smo mnoge slične izjave“, izjavio je Bolton za televiziju Bi-Bi-Si, odgovarajući na pitanje da li će postupci Sjedinjenih Američkih Država dovesti do nove etape trke u naoružanju.

Prema njegovim rečima, SAD su istupile iz Sporazuma o PRO i sada je „bezbednost zemlje bolje osigurana“.

Bolton je rekao da je razmatrao pitanje povlačenja SAD iz Sporazuma o likvidaciji raketa sa ruskim partnerima tokom posete Moskvi. „(Ministar odbrane Rusije Sergej) Šojgu zna da je ovaj sporazum iz vremena Hladnog rata i da se ticao samo dve zemlje, a sada se globalna realnost promenila i moramo nekako da reagujemo na ovo“, objasnio je Bolton.

© Upravlenie press-službы i informacii ministerstva oboronы RF / Uđi u bazu fotografijaPomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi - Sputnik Srbija
Pomoćnik američkog predsednika za nacionalnu bezbednost Džon Bolton i ministar odbrane Rusije Sergej Šojgu na sastanku u Moskvi

Istovremeno, on je negativno odgovorio na pitanje novinara da li se slaže sa stavom Rusije da će istupanja SAD iz Sporazuma o raketama učiniti svet opasnijim.

„Ne, to odražava promenjenu stvarnost. Moramo da krenemo od činjenica koje su nam poznate“, naglasio je Bolton.

Bolton je dodao da je današnji sastanak sa ministrom odbrane Rusije Sergejom Šojguom bio produktivan.

„Održao sam veoma interesantan razgovor sa ministrom odbrane Šojguom o stavu Rusije o Sporazumu o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa. Imao smo vrlo produktivan razgovor sa ministrom odbrane Šojguom, koji je trajao oko sat ili sat i po“, zaključio je Bolton.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala