Vučić upoznao Jovana X sa rezultatima reformi

© Tanjug / Zoran ŽestićPatrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan Deseti i Aleksandar Vučić.
Patrijarh antiohijski i sveg istoka Jovan Deseti i Aleksandar Vučić. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Srbije Aleksandar Vučić razgovarao je sa patrijarhom antiohijskim i celog Istoka Jovanom X i patrijarhom srpskim Irinejom, a patrijarh Jovan X je posebno zahvalio Vučiću na ličnom angažovanju i posvećenosti koju je kao predsednik Vlade pružao SPC i koju pruža sada kao predsednik Republike.

U srdačnom i prijateljskom razgovoru poglavar drevne pravoslavne crkve na Bliskom istoku je upoznao predsednika Vučića sa iskušenjima kroz koja je tokom ratnih godina prolazio pravoslavni narod Sirije i naglasio istorijsku bliskost i povezanost Antiohijske i Srpske patrijaršije, kao i zadovoljstvo višednevnom posetom Srbiji, saopštila je Služba za saradnju sa medijima predsednika.

Patrijarh antiohijski i sveg istoka u poseti Beogradu - Sputnik Srbija
Patrijarh antiohijski: Nije vreme za razmatranje autonomije crkava

Vučić je izrazio nadu da će narod Sirije u narednom periodu osetiti blagodeti mira i slobode, te da će ratne patnje i stradanja ostati u prošlosti, prenosi Tanjug.

Posebna tema razgovora predsednika sa dvojicom patrijaraha bio je težak položaj srpskog naroda na Kosovu i Metohiji.

Predsednik je upoznao Jovana X sa pozitivnim rezultatima reformi koje se sprovode u Srbiji i istakao značaj jubileja 800 godina autokefalnosti SPC, koji će biti obeležen tokom 2019. godine. Tom prilikom će Hram Svetog Save, sa okončanim radovima na drugoj fazi mozaika, zasijati novim sjajem.

Susretu predsednika i dvojice patrijaraha prisustvovali su mitropoliti Akre Vasilije, Njujorka i Severne Amerike Josif, mitropolit zagrebačko-ljubljanski Porfirije, episkop bački Irinej i episkop šumadijski Jovan.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala