Ja sam vojnik rata! Veterani Crvene armije na proslavi Dana oslobođenja Beograda u Moskvi

© Sputnik / Olivera IkodinovićVeteran Crvene armije na proslavi Dana oslobođenja Beograda u Moskvi
Veteran Crvene armije na proslavi Dana oslobođenja Beograda u Moskvi - Sputnik Srbija
Pratite nas
Uz intoniranje nacionalnih himni Srbije i Rusije i bogat kulturno-umetnički program, u Ambasadi Srbije u Moskvi obeležena je 74. godišnjica od oslobođenja Beograda, kojoj su prisustvovali i veterani Crvene armije, među kojima je bio i Lav Kacevič, jedan od učesnika oslobađanja Jugoslavije od nacizma.
Scena iz spektakla „Dani slobode” - Sputnik Srbija
Partizani i Rusi ponovo oslobađaju Beograd! (foto, video)

U dvočasovnom programu učestvovali su brojni ruski solisti, pevačke i muzičke grupe, a posebno je bilo dirljivo obraćanje veterana Lava Kaceviča, koji se sa puno emocija prisetio ratnih strahota i svog učešća u oslobađanju Jugoslavije.

On je jedan od dvojice živih veterana koji su učestvovali u ratu na prostoru bivše Jugoslavije. Njegov saborac iz zdravstvenih razloga nije mogao da dođe na proslavu u ambasadu.

Svoje obraćanje Kacevič je započeo rečima:

„Ja sam vojnik rata!“

On je ispričao da je ratovao u Smolensku, da je učestvovao u oslobađanju Moskve, pola godine se borio za Lenjingrad, pola godine za Staljingrad. Potom je otišao u Evropu. U Srbiju je stigao iz Rumunije i još pamti kako su crvenoarmejce na obalama Dunava dočekali partizani – „zagrljajima i poljupcima“.

„To je bio nezaboravan susret pre 74 godine“, istakao je on i dodao da je isto tako „nezaboravan susret“ bio i pre četiri godine na 70. godišnjici oslobođenja Jugoslavije, kada se sreo sa istim tim partizanima koji su, kako je rekao, ostali živi.

„I to snažno osećanje bliskosti čuvaš za ceo život“, zaključio je on.

© Sputnik / Olivera IkodinovićProslava Dana oslobođenja Beograda u Moskvi
Proslava Dana oslobođenja Beograda u Moskvi - Sputnik Srbija
Proslava Dana oslobođenja Beograda u Moskvi

Ambasador Srbije u Moskvi dr Slavenko Terzić je podsetio da se ovaj dan već tradicionalno obeležava u ambasadi i izrazio je zadovoljstvo zbog susreta sa veteranima koji su učestvovali u oslobođenju glavnog grada Srbije i tadašnje Jugoslavije.

„Srbija i srpski narod veoma cene doprinos SSSR-a i Crvene armije u oslobođenju Evrope od fašizma i nacionalsocijalizma. Srpski narod je podneo najveće žrtve na prostoru Balkana upravo od nacizma, imajući u vidu pre svega koncentracione logore za Srbe u tzv. Nezavisnoj Državi Hrvatskoj, kao što su Jasenovac, Stara Gradiška i drugi logori, ili kao što je stradanje Srba na Kosovu i Metohiji od strane fašizma. Ne zaboravimo da je posle kapitulacije Italije, septembra 1943. godine, bio formiran nacistički puk ’Regiment Kosoves‘ i ubrzo potom 21. SS divizija zvana ’Skenderbeg‘. Ta divizija je samo u jednom danu u prostoru sela Velika ubila oko 600 do 700 žena, dece i staraca“, rekao je ambasador.

Predsednik Srbije Tomislav Nikolić sa glavnom urednicom srpske redakcije „Sputnjika“ Ljubinkom Milinčić - Sputnik Srbija
Šta bi bilo sa Evropom, da se Crvena armija zaustavila na svojim granicama

Terzić je upozorio da se u nekim zemljama u regionu i dalje glorifikuju fašističke vođe i istakao je da se Srbija zalaže za mir.

„Danas kada se Srbija zalaže za mir i stabilnost i kada želi dobre odnose sa svim susedima u regionu i kada smo zainteresovani za borbu protiv svakog vida revizionizma i revanšizma, vidimo, nažalost, da se opet glorifikuju neke fašističke vođe, da se slave komandanti nacističkih logora i da se istovremeno daju spomen-obeležja ljudima koji su bili najbliži saradnici nacizma u toku Drugog svetskog rata“, naveo je ambasador.

Terzić je takođe izrazio „duboko poštovanje“ preživelim veteranima Drugog svetskog rata i svim veteranima koji su dali svoj doprinos u velikoj borbi protiv nacizma.

„Srbija i srpski narod znaju koliko je Sovjetski Savez podneo ogromne žrtve u toj velikoj borbi i koliko je dao ključni doprinos slamanju nacističko-fašističke mašinerije“, naglasio je srpski ambasador.

Moskovski gradski savez veterana odlikovao je ambasadora Slavenka Terzića Ordenom zasluga za rad, a organizacija „Oficiri Rusije“ uručila je ambasadoru plaketu za plodotvorni rad na jačanju rusko-srpskog prijateljstva, očuvanje istorijskog sećanja na Drugi svetski rat, u čast 74. godišnjice oslobođenja Beograda.

Na sceni su se smenjivali govornici, koji su pričali o herojstvu crvenoarmejaca, borbi za oslobođenje i slavnoj pobedi nad fašizmom, ali je zajednička poruka svih njih bila poziv na ujedinjenje srpskog i ruskog naroda i svih slovenskih naroda, kao i na jačanje veza, naročito među mladim Srbima i Rusima.

U publici su bili i izaslanik Ministarstva odbrane Republike Srbije u Rusiji pukovnik Budimir Gajić, njegov pomoćnik potpukovnik Jovica Bosančić, brojne ruske i srpske diplomate, ali su najviše pažnje pobudili ratni veterani koji su na svečanost došli sa ordenjem na grudima i koji su dostojanstveno obeležili oslobođenje Beograda i Jugoslavije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala