Palmer: Niko nema blanko ček podrške SAD

© Tanjug / DIMITRIJE GOLLAmbasador SAD u Srbiji Kajl Skot i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer.
Ambasador SAD u Srbiji Kajl Skot i zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Zamenik pomoćnika američkog državnog sekretara Metju Palmer pozvao je Beograd i Prištinu da iskoriste istorijsku priliku i postignu sporazum koji bi bio trajan i koji bi bio „vin-vin“ za obe strane.

Kako je rekao, sada je vreme za kompromis i da dve strane budu kreativne i fleksibilne.

Skot: Pomagali smo i rečima i delima

Palmer je naglasio da rešenje mora biti dobitničko (vin-vin), jer ako to bude odnos dobitnik-gubitnik onda neće biti sporazuma.

„Ne podržavamo nijednu specifičnu formulu, niti postoji blanko ček kad je reč o podršci SAD. Apelujem na Beograd i Prištinu da iskoriste tu presudnu priliku, da iznesu ideje i kompromise koji će osigurati da sporazum bude ’vin-vin‘, jer ako to bude odnos pobednik-gubitnik neće biti sporazuma i stvarni dobitnici će biti oni spolja koji žele da region bude slab i podeljen“, rekao je zvaničnik Stejt departmenta na Beogradskom bezbednosnom forumu.

Rešenje mora biti trajno, što znači da ne može biti nametnuto od međunarodne zajednice, a SAD su spremne da slušaju i pomognu, poručio je on.

„SAD snažno podržavaju dijalog Beograda i Prištine koji se odvija pod okriljem EU. I Srbija i Kosovo imaju evropsku budućnost, ali taj cilj ne mogu postići sami. Pozdravljamo intenziviranje napora u poslednjih nekoliko meseci kao bi se došlo do sporazuma“, rekao je Palmer, prenosi Tanjug.

Austrijski vicekancelar Hajnc Kristijan Štrahe i ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić na konferenciji sa novinare - Sputnik Srbija
Štrahe: Kosovo ne može u Interpol, a ne može ni vojska

Podržavamo transformaciju KBS u kosovsku vojsku

Palmer je izjavio je da SAD podržavaju transformaciju KBS u kosovsku vojsku i naznačio da je to „transformacija za koju će biti potrebno vreme“.

Tokom zajedničke konferencije sa predsednikom Srbije Aleksandrom Vučićem, na pitanje novinara da li su SAD prećutno podržale transformaciju KBS u kosovsku vojsku, Palmer je odgovorio:

„Zadržavamo taj stav. To je transformacija kojoj će trebati značajno dosta vremena i mi veoma pažljivo radimo sa našim partnerima u Prištini, kako bismo podržali transformaciju i osigurali da se to odvija na način koji će doprineti regionu i stabilnosti.“

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala