MMF odobrio novi kredit od 3,9 milijardi dolara Kijevu

© AFP 2023 / MANDEL NGAN Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu
Zgrada Međunarodnog monetarnog fonda u Vašingtonu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Vlada Ukrajine i Međunarodni monetarni fond dogovorili su se o novom kreditnom zajmu u vrednosti od 3,9 milijardi dolara na rok od 14 meseci, saopštila je pres-služba MMF-a.

„Novi program podrazumeva pristup za 3,9 milijardi američkih dolara, što će obezbediti ekonomsku stabilnost Ukrajine u 2019. godini“, navedeno je u saopštenju. 

Predsedatelь pravitelьstva RF Dmitriй Medvedev - Sputnik Srbija
Medvedev: Amerika politizuje temu gasa pod izgovorom brige za Evropu

Odluku o novom zajmu MMF je usvojio odmah pošto je Vlada Ukrajine podigla cene gasa stanovništvu za 23,5 procenta. Poskupljenje će stupiti na snagu 1. novembra, a nova cena za kubni metar gasa biće 300 dolara. 

Premijer Ukrajine Vladimir Grojsman je izjavio da razume kakve će teškoće ta odluka doneti svakoj ukrajinskoj porodici, ali je naveo da je MMF prvobitno tražio da se povećaju cene gasa za 60 odsto radi novog kreditnog finansiranja.

Povećanje cena gasa je jedan od uslova MMF-a za nastavak saradnje s Kijevom. MMF insistira na ukidanju specijalnih obaveza i prelasku na tržišne cene.

Četvorogodišnji program pomoći MMF-a Ukrajini, koji je na snazi od 2015. godine, podrazumeva izdvajanje 17,5 milijardi dolara za pomoć toj zemlji. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala