„Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu“

Pratite nas
Odlazak Unmika sa Kosova, kao i formiranje vojske Kosova, doveli bi Srbiju u užasno tešku poziciju, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić i ocenio, povodom pisma Niki Hejli, da je očigledno da SAD hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

Vučić je, komentarišući inicijativu odlazeće američke ambasadorke pri UN Niki Hejli da se Unmik povuče s Kosova, zamolio SAD da kada donose odluke, koje su možda u skladu sa njihovim interesima, razmišljaju i o interesima stabilnosti i miru na Zapadnom Balkanu.

„Zato što bi odlazak Unmika, kao i formiranje vojske Kosova, doveo Srbiju u užasno tešku poziciju, u kojoj više ne bismo imali izbora,ni pravo da bilo šta drugo biramo i učinimo osim da štitimo svoju zemlju“, rekao je Vučić.

Aleksandar Vučić - Sputnik Srbija
Vučić upozorava: Ako Kosovo uđe u Interpol, desiće se dve stvari

On je rekao da je očigledno da Amerikanci hoće da sklone sve što UN predstavljaju na Kosovu, jer je za njih Kosovo nezavisna i suverena država.

„Očigledno je da hoće da sklone i poslednje tragove Rezolucije 1244 i međunarodnog pravnog poretka i da pokažu da je njihova odluka bila jedina moguća i pravno valjana“, rekao je Vučić na konferenciji za novinare sa austrijskim predsednikom.

On je dodao da se nada da Srbiju niko neće dovesti u tu poziciju, rušeći međunarodno-pravni poredak kako bi pokazali da mogu da učine šta god hoće u svetu.

Odlazeća američka ambasadorka pri UN Niki Hejli poslala je pismo generalnom sekretaru UN Antoniju Guterešu u kome traži da se Unmik povuče sa Kosova.

Navela je da je Unmik ostao nepromenjen uprkos napretku i stalnom ponavljanju stavova većine članica Saveta bezbednosti UN da je ispunio svoj mandat i zahteva od Generalnog sekretarijata da iskoristi uticaj svojim autoritetom i inicira da se napravi izlazna strategija za Unmik.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala