Mađarski ministar osudio politiku Ukrajine

© Sputnik / Ilья Pitalev / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto
Ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto - Sputnik Srbija
Pratite nas
Mađarski ministar spoljnih poslova Peter Sijarto izjavio je da je politika Kijeva o zakarpatskim Mađarima „dostigla zastrašujuće dno“ i podseća na postupke „najmračnijih diktatura“, objavljeno je na portalu mađarske Vlade.
Ministri spoljnih poslova Mađarske i Rusije, Peter Sijarto i Sergej Lavrov, na konferenciji za medije u Moskvi - Sputnik Srbija
Rusija i Mađarska zabrinute zbog politike Kijeva o ukrajinizaciji

Mađarski diplomata je kritikovao postupke Kijeva u Zakarpatju, čiji je cilj, prema njegovom mišljenju, promena nacionalnog sastava regiona, a takođe je optužio Vrhovnu radu da je „u zaveri sa ekstremistima“.

Sijarto je dodao da Mađari koji žive u Ukrajini mogu ubuduće da računaju na pomoć Budimpešte i saopštio da je već razgovarao o ovoj situaciji sa predstavnikom američkog Stejt departmenta i zamenikom generalnog sekretara NATO-a.

Skandal između Kijeva i Budimpešte izbio je 19. septembra, kada je objavljen video-snimak koji prikazuje navodno izdavanje mađarskih pasoša u Zakarpatju. Na snimku se vidi kako ljudi tri puta ponavljaju tekst zakletve ispred mađarske zastave. Posle himne, vlasnici novih mađarskih pasoša dobijaju uputstva, među kojima i da od ukrajinskih državnih struktura kriju činjenicu dobijanja mađarskog državljanstva.

Ministar spoljnih poslova Ukrajine Pavel Klimkin - Sputnik Srbija
Šef ukrajinske diplomatije predlaže kazne za dvojno državljanstvo s Rusijom

Ukrajinski ministar spoljnih poslova Pavel Klimkin istog dana je zatražio razjašnjenje iz Mađarske. Nakon neuspelih pokušaja strana da postignu sporazum, Kijev je iz zemlje proterao konzula Mađarske u gradu Beregovo.

Kao odgovor na to, mađarske vlasti su proterale ukrajinskog konzula iz Budimpešte. Pritom je ministar spoljnih poslova Mađarske Peter Sijarto podsetio na „pretnju da će blokirati pristupanje Ukrajine Evropskoj uniji i NATO-u“. 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala