„Sudnji dan“: Ratni roboti ugrožavaju čovečanstvo

© AFP 2023 / BEN STANSALLRobot T-800 Endosklet koji je korišćen u filmu Terminator na Izložbi robota u Londonu, 7. februara 2017.
Robot T-800 Endosklet koji je korišćen u filmu Terminator na Izložbi robota u Londonu, 7. februara 2017. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ne samo da roboti mogu da budu opasni kad počnu da deluju bez ljudskog nadzora već bi ih i terorističke grupe mogle upotrebiti za napade kojima se ne bi moglo ući u trag.

Iako je napredak borbenih vozila i letelica bez posade pomogao vojskama da smanje broj ljudi u borbi, izgleda da i ovakve tehnologije predstavljaju rizik za čovečanstvo.

Terminator - Sputnik Srbija
NATO bi bio lud da se ne sprema za rat robota

Ben Donaldson, stručnjak Ujedinjenih nacija, u intervjuu za „Dejli star“ objašnjava da je čovečanstvo „na ivici proizvodnje novih sistema naoružanja koje bi moglo da ubija ljude bez smislene ljudske kontrole“.

„Dobar deo takve tehnologije već postoji a i razvoj se i dalje kreće u tom pravcu — od južnokorejskih stražarskih pušaka koje mogu same identifikovati i napasti protivnika do izraelskog ’Haropa‘, lutajuće bombe koja može identifikovati, selektovati i napadati pokretne mete bez ljudskog nadzora“, tvrdi Donaldson.

On dodaje da bi u nekom trenutku brzi razvoj tehnologije mogao da nadmaši „ljudsku sposobnost da je kontroliše“, što bi dovelo do pravljenja autonomnih mašina za određivanje i uništavanje ciljeva koje „ne bi određivala ljudska inteligencija“.

„Postoji veliki rizik da bi se tehnologija koja omogućava autonomnom oružju da ubija razvijala mnogo brže od potencijalne tehnologije koja bi omogućila da razlikuje ciljeve. To znači da bi autonomno oružje bilo ’brže na obaraču‘ nego ljudi“, upozorio je Donaldson.

Dr Subhaš Kak, kompjuterski inženjer i profesor na Univerzitetu „Oklahoma“ rekao je da bi roboti-ubice mogli naći u vlasništvu tajnih grupa koje bi ih mogle iskoristiti za napade kojima se ne bi moglo ući u trag.

„Tehnologija za ljudski navođene robote-ubice je već tu. Loši momci će biti u stanju da proizvedu delove koji bi se lako mogli naći na otvorenom tržištu ili da ih prodavaju na crnom. Verovatnoća za terorističke napade kojima se ne može ući u trag naglo se povećava“, naglasio je Kak.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala