NATO bi bio lud da se ne sprema za rat robota

Pratite nasTelegramOdyssey
Nekoliko holivudskih filmova, uključujući „Transformerse“ i „Rat svetova“, pokazali su kako bi mogla da izgleda bespoštedna borba kiborga i u tom smislu možda najviše zastrašuje „Terminator“. Ipak, moramo se suočiti sa realnošću i u naša razmišljanja uključiti ono što se već dešava oko nas, a ne bežati od činjenica.

Grupa od 116 eksperata u oblasti veštačke inteligencije i robotike na čelu sa Ilonom Maskom uputila je Ujedinjenim nacijama pismo sa zahtevom da se zabrane dalja proučavanja i konstruisanje smrtonosnog autonomnog oružja, odnosno robota-ubica.

Ruski predsednik Vladimir Putin - Sputnik Srbija
Putin: Ko ovlada ovom tehnologijom, vladaće svetom (video)

Autori pisma smatraju da je primena takvog oružja „moralno pogrešna“. U obraćanju se govori i da bi razvoj tih robota doveo do „treće revolucije u razvoju oružja“, kao što su prethodno revolucionarna otkrića bila barut i nuklearno oružje.

U okviru UN odložena je rasprava, prethodno zakazana za 21. avgust, na kojoj je trebalo da se diskutuje o upotrebi dronova, bespilotnih tenkova i mitraljeza.

Britanski general u penziji Ričard Berons uputio je otvoreno pismo grupi eksperata, staviviši do znanja da su roboti-ubice praktično neizbežni i da će u budućnosti oni biti korišćeni na bojnom polju umesto žive sile.

„Zašto na poprište slati golobradog mladića, ako u vaše ime može da se bori mašina“, pita se Berons i dodaje: „Osim toga, ta tehnologija bi bila i jeftinija od onoga na šta sada vojni resor troši najviše novca“.

Fejsbuk - ilustracija - Sputnik Srbija
Da li je Fejsbuk stvorio botove-čudovišta

Zbog brojnih polemika na tu temu, Sputnjik je potražio mišljenje eksperta za elektroniku Dejvida Stejplsa, profesora na Siti univerzitetu u Londonu: „Britanija i NATO bi bili ludi da se ne spremaju za rat robota“.

„Čitajući šta su sve naveli u svom pismu, ti naučnici, koji se bave razvojem veštačke inteligencije, imaju, čini mi se, pomalo naivan pristup. Tehnologija se razvija i sve više istraživanja se vrši tako da se ispituju bezbednosne teme u vezi sa veštačkom inteligencijom. Sa druge strane, bez obzira na razvoj, ne mislim da je veštačka inteligencija još na tako visokom nivou da je robot u stanju da upravlja oružjem“, kaže profesor Stejpls.

Sa druge strane, ne bi se smelo zaboraviti da je tokom avgusta Konstantin Abaškin, zamenik direktora „Zala aero grupe“, koja ulazi u sastav koncerna „Kalašnjikov“, izjavio da je kompanija proizvela potpuno automatizovani modul za ratovanje REKS-1, koji je u stanju da obara dronove.

To saopštenje je usledilo samo nekoliko nedelja nakon što je ruski koncern objavio da planira da na tržište izbaci potpuno automatizovan borbeni modul, koji bi bio opremljen mašinskom puškom i sposoban da identifikuje mete i da ih samoinicijativno obara.

MiG-31 - Sputnik Srbija
Leti u svemiru, puca iz lasera, nema pilota: Ruski avion vozi veštačka inteligencija

Nekoliko holivudskih filmova, uključujući „Transformerse“ i „Rat svetova“, pokazalo je kako bi mogla da izgleda bespoštedna borba kiborga i u tom smislu možda najviše zastrašuje „Terminator“.    

„Potpuno razumem brigu običnih ljudi, ali i naučnika, ali sa druge strane, moramo da se suočimo sa realnošću i u naša razmišljanja da uključimo ono što se već dešava oko nas, a ne da bežimo od činjenica“, zaključuje britanski profesor Stejpls.

 

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala