Stoltenberg: SAD dale NATO-u obaveštajne podatke o ruskoj raketi 9M729

© Sputnik / Alekseй Vitvickiй / Uđi u bazu fotografijaGeneralni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu NATO-a u Briselu
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg na samitu NATO-a u Briselu - Sputnik Srbija
Pratite nas
Generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg saopštio je da su Sjedinjene Američke Države pružile NATO-u „obaveštajne podatke“ da je Rusija navodno započela raspoređivanje rakete 9M729, u suprotnosti sa Sporazumom o likvidaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.
Lansiranje Kalibara - Sputnik Srbija
Američka pretnja: Rusija da ukloni rakete, ili ćemo to uraditi mi

„Sjedinjene Američke Države, koje su sporazumna strana, ustanovile su da Rusija krši sporazum, jer, kako smatraju SAD, Rusija je počela da razmešta ovu raketu. Oni su podelili obaveštajne informacije sa nama, ali neću ići u detalje o tome gde očekujemo dalje razmeštanje, jer su to obaveštajni podaci“, rekao je Stoltenberg novinarima u Briselu.

„Upoznali smo se sa podacima i izuzetno smo zabrinuti, zato što je važno da se Rusija pridržava Sporazuma, jer je on veoma važan. To je kamen-temeljac evropske bezbednosti“, istakao je generalni sekretar NATO-a.

Ministarstvo spoljnih poslova Rusije ranije je saopštilo da su krstareće rakete kopnenog baziranja 9M729 u potpunosti u skladu sa obavezama Rusije prema Sporazumu o eliminaciji raketa srednjeg i kratkog dometa.

Predsednici SAD i Rusije, Donald Tramp i Vladimir Putin, na zajedničkoj konferenciji za medije u Helsinkiju - Sputnik Srbija
Putin i Tramp podržali očuvanje Sporazuma o smanjenju strateškog oružja

Rusija je više puta izjavljivala da strogo poštuje svoje obaveze iz ovog sporazuma. Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov je isticao da Moskva ima veoma ozbiljna pitanja za SAD o ispunjavanju Sporazuma od strane Amerikanaca.

Konkretno, Moskva ukazuje na to da Sjedinjene Američke Države raspoređuju na kopnu — u vojnoj bazi u Rumuniji, ali i u Poljskoj — sisteme koji mogu da lansiraju krstareće rakete tipa „Tomahavk“, što je zabranjeno Sporazumom. Ruska strana takođe skreće pažnju na činjenicu da SAD razvijaju bespilotne letelice i finansiraju istraživanja za konstruisanje krstareće rakete kopnenog baziranja.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala