Dodik: Za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Putina

© Sputnik / Mihail Klimentьev / Uđi u bazu fotografijaPredsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Sočiju
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Sočiju - Sputnik Srbija
Pratite nas
Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik ocenio je da je za Srpsku i srpski narod važno da ima pažnju predsednika Ruske Federacije Vladimira Putina.

„Katastrofalno bi bilo za naš narod da izgubi pažnju Rusije u pogledu pomoći, podrške“, rekao je Dodik posle sastanka sa Putinom u Sočiju.

Dodik je istakao da je ovo bio važan susret na kojem su razgovarali o ekonomskoj saradnji, gasu i o projektima koje ostvaruju srpska i ruska strana.

Vladimir Putin i Milorad Dodik na samitu u Sankt Peterburgu - Sputnik Srbija
Putin poželeo Dodiku uspeh na izborima

On je napomenuo da je Putin upoznat sa detaljima o Rafineriji nafte u Brodu, gde sa hrvatske strane postoje određeni zahtevi u vezi sa ekologijom, iako je to sve u skladu sa najstrožim ekološkim propisima EU.

Dodik je napomenuo da je bilo reči o projektu koji „Gasprom“ želi da realizuje u Zvorniku, kao i o izgradnju rusko-srpskog centra u Banjaluci.

„Naravno da ćemo kasnije razviti i određene zajedničke aranžmane. Republika Srpska će zajedno sa episkopom banjalučkim Jefremom učiniti sve da izgradnja rusko-srpskog centra ide dinamikom koju diktiraju građevinski radovi, a ne novac“, rekao je Dodik.

On je dodao da je razgovarano o izučavanju ruskog jezika u Republici Srpskoj i o ruskoj pomoći za vreme poplava, kada je to bilo značajno.

„Rusija je spremna da gradimo neke nove kapacitete koji su sada u začetku“, rekao je Dodik, prenela je RTRS.

Napomenuo je da već dugo sarađuje sa ruskom predsednikom i da je ovo bila prilika da vide kako su se odvijali ranije dogovoreni stavovi.

„Važno je da imamo pažnju koju predsednik Rusije pokazuje za Republiku Srpsku… Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna“, istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je Putin upoznat da su 7. oktobra izbori u BiH, te da je poželio da budu provedeni fer i korektno.

Milorad Dodik - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO Dodik: Priština može da okači vojničke čizme mačku o rep (video)

On smatra da je partnerstvo Srpske i Rusije na zavidnom niovu, da nije upereno ni protiv koga, već da se sa partnerima i prijateljima želi saradnja na ekonomskom planu, ali i političko razumevanje.

„Mislim da je rigidna, potpuno nepotrebna priča o navodnom malignom ruskom uticaju i kod nas i na Balkanu. To su izmislili neki štabovi sa Zapada koji pokušavaju da se obračunavaju na globalnom nivou sa Rusijom. Odbacujemo tu mogućnost. Mi imamo normalnu prijateljsku saradnju, a to što je za nekog drugog rigidno, to je za njih problem“, objasnio je Dodik.

Ako postoji šta rigidno, kaže Dodik, postoji strano mešanje kroz skrnavljenje Dejtonskog sporazuma i smanjenje prava Srpske.

„Bez obzira na sve lažne ocene te vrste, ponosan sam na saradnju sa predsednikom Ruske Federacije i ruskom državom i mislim da je to jedna od sudbinski važnih tema za Republiku Srpsku“, rekao je Dodik.

Prema njegovim rečima, Republika Srpska, koja ima svoja prava dobijena u Dejtonu, ponaša se u skladu sa uobičajenim standardima međunarodnih odnosa.

„Mi sarađujemo sa Rusijom koja je jedan od garanata Dejtonskog sporazuma i tu nema nikakvih problema. Kada tu dodate naše bratske veze, onda je vidljivo da je ta saradnja dobra i uspešna“, istakao je Dodik.

On je naveo da Srpska negde ne može da uspostavi dobru saradnju zato što drugi misle da nije dostojna te saradnja, dok Rusija nema takav stav.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Ruskih vojnika u BiH nema, a o njima pričaju kao da dolaze Marsovci

Predsednik Srpske je podsetio da se nikad ne sme zaboraviti da je Rusija u Savetu bezbednosti stavila veto na rezoluciju koju je predložila Velika Britanija da se Srbi proglase genocidnim narodom u prošlom veku.

Naglasio je da srpskom narodu koji je preživeo golgote i stradanje u Prvom i Drugom svetskom ratu, to mogu samo da urade „cinični Britanci“, te je poručio da o tome neće prestati da priča.

„To je podmukao način Velike Britanije da pokaže koliko je na strani muslimana“, kaže Dodik, te podseća i da izveštaj koji dostavi Srpska Savetu bezbednosti uvek prezentuje Rusija, kao stalna članica.

On je ukazao i na ogroman pritisak Zapada da se Rusiji uvedu sankcije, ali da je Srpska rekla da to neće da učini. Dodik je prijateljstvo i podršku naveo kao razlog zbog čega Rusija, jedna velesila, ima dobre odnose sa malom Republikom Srpskom, koja se bori za svoju autonomiju u okviru nesređene BiH, i ima saradnju saradnju na najvišem niovu.

Predsednik Srpske poklonio je ruskom predsedniku značku sa zastavom Republike Srpske koju je Putin stavio na rever. Dodik kaže da ju je potpuno neplanirano skinuo sa svog sakoa i poklonio je predsedniku Rusije.

Predsednik Srpske sastao se sa ruskim predsednikom posle trke Formule 1 u Sočiju. On je napomenuo da je posebno ponosan što je pozvan i da prisustvuje jednom tako važnom svetskom sportskom događaju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala