EKSKLUZIVNO Dodik: Priština može da okači vojničke čizme mačku o rep (video)

© Tanjug / Dimitrije GolMilorad Dodik
Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Pratite nas
U svetu je nastao nakaradni sistem u kom su „loši momci“ oni koji poštuju UN i njihove rezolucije, za razliku od onih koji sve krše i ponašaju se kao slonovi u staklenoj bašti — polupaše sve živo i oni su kao dobri, kaže u intervjuu za Sputnjik Milorad Dodik, predsednik Republike Srpske.

S Dodikom razgovaramo neposredno posle posete Banjaluci šefa ruske diplomatije Sergeja Lavrova, koji je obišao nedavno osveštane temelje srpsko-ruskog hrama i kulturnog centra i razgovarao s rukovodstvom Srpske. U okviru poruka koje je ruski ministar preneo ponovljeno je insistiranje na Dejtonskom sporazumu i celovitosti BiH. S druge strane, Dodik je više puta govorio o tome da pošto nije uspela Jugoslavija, ne može da uspe ni Bosna. Prema mišljenju predsednika Srpske, tu nema nikakve razlike.

„Nek se vrate na Ustav Dejtona. Mi nemamo nijedan problem s BiH. Razumem da je poruka koja dolazi od Lavrova: nemojte rušiti Dejton i ostaće Bosna, ako rušite Dejton, onda morate da dogovorite s tri naroda. Dosad su rušili Dejton, a nisu konsultovali tri naroda. Ako hoćete da rušite, ima raznih perspektiva: da napravite unitarnu Bosnu i isterate sve Srbe iz BiH, ukinete RS, napravite zemlju kojom biste bili zadovoljni i kasnije naselite Arape. Mi Srbi podržavamo Dejtonski sporazum. Međutim, oni su to razvalili, napravili monstruma od BiH. Ono što smo videli od Zapada to je manipulacija sa kompromisom, vršili su pritisak da do tog kompromisa dođe. Nema kompromisa na silu, ne možete nam reći — mi smo završili s tim. Ako se Bosna ne vrati na izvorni Dejton, to je jasna poruka — nije završeno“.

Mislite da Rusija može da pomogne da se vratimo na izvorni Dejton?

— Rusija pomaže samom činjenicom što kaže: mi podržavamo Dejton i dogovor tri naroda i dva entiteta, zalažemo se da se ukine visoki predstavnik, strane sudije i da stranci ovde prestanu da se mešaju u unutrašnje stvari.

Predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i predsednik Rusije Vladimir Putin na sastanku u Kremlju - Sputnik Srbija
Ekskluzivno: Dodik za nedelju dana kod Putina

Smatrate da je to moguće?

— Meni znači kao političaru da znam da ima neka velika zemlja koja poštuje logičan pristup: poštuje Bosnu, njen ustav, ako ga menjate, menjajte ga dogovorom naroda, nemojte vršiti pritiske. To je fenomenalna pozicija. Mi ne pravimo nikakvu avanturu, ali ovo kako Zapad radi — to je nezavisna Srpska. Ne zato što to Milorad Dodik hoće. Kako rade, doći ćemo u poziciju da ćemo ovde nestati kao narod. Zato se moramo tome suprotstaviti. Republika Srpska je neprikosnovena priča, a ako je cena da nestane BiH i ostane RS, ja tu cenu plaćam.

Za nedelju dana idete u Rusiju na sastanak sa predsednikom Putinom, koji je povod?

— Kud ćete bolji povod nego da sretnete Putina. To je fenomenalan povod i treba ga uvek iskoristiti, kad god čovek ima priliku. Ranije smo pričali o tome da se nađemo negde krajem septembra, početkom oktobra. Finalizacija svih napora koje činimo zajedno jeste da uspostavimo što bližu saradnju, da analiziramo ono što smo dosad učinili i što treba da uradimo. Poštujemo ulogu Rusije na međunarodnom planu, na prostoru BiH. To znači poštovanje Dejtonskog sporazuma, teritorijalnog integriteta, ali naravno bez urušavanja dostojanstva RS, što je masovno činjeno svih ovih 20 godina u liku visokog predstavnika. Drago mi je što vidim da oni taj segment razumeju. Ali su isto tako opredeljeni da podrže sve moguće dogovore poštujući Dejtonski sporazum vezano za našu saradnju. To je okvir u kom idem. Ima nekoliko ideja koje bih želeo da predložim u tom razgovoru kako bi se ojačala trgovinska saradnja Rusije i Republike i Srpske, i da pozovem ruske investitore. Žao mi je što nismo uspeli da rešimo problem „Južnog toka“, ali to nije zavisilo od nas nego od nekih iz Evrope…

Otvaranja Severnog krila Univerzitetskog kliničkog centra u Banjaluci - Sputnik Srbija
Istorijski trenutak za Republiku Srpsku, uz pomoć Srbije

Možda bi sad mogao da dođe Turski tok?

— Verujem da ćemo u okviru nekog od tih tokova svakako biti zastupljeni. To je potvrdio i Lavrov, a to će tražiti i saglasnost samog predsednika Putina. Dakle, počastvovan sam prilikom da razgovaram sa Putinom i ponosan što mogu da razgovaram iz perspektive Republike Srpske sa jednim od najvažnijih lidera sveta, sa zemljom koja širi miroljubivu politiku širom sveta ali i koja odlučno brani dostojanstvo svoje zemlje, naroda i svojih prijatelja. Veoma nam je drago da je predsednik Putin rekao nakon vežbe koja je održana na Dalekom istoku da je sve to „u funkciji odbrane ruskog naroda, ruske države i odbrane naših prijatelja“. Ja verujem da smo mi njima prijatelji.

U Banjaluci se pričalo i o Kosovu. Znate da se pominje razgraničenje kao jedna od mogućnosti. Da li mislite da bi to i RS mogla da iskoristi da legitimizuje svoje zahteve?

— RS će pokušati da vrati stvari na poštovanje Dejtonskog sporazuma i Ustava BiH. Ja ću se ponašati ustavno. Druga stvar, u BiH je primarno da održimo mir i stabilnost. Mi Srbi nemamo razloga da pravimo destabilizaciju. Muslimani ne mogu da reše nijedan svoj politički projekat kojim žele unitarnu Bosnu bez nasilja. Mi ćemo nasilje upotrebiti samo da se branimo. Ako sve te stvari ne budu išle, valjda će svet videti jednog dana da ovo ne može. Što se tiče Kosova, predsednik Vučić oseća težinu tog pitanja. Stranci su na način „desilo se i gotovo“ hteli da legalizuju odvajanje Kosova od Srbije. Međutim, u međunarodnom pravu zadržao se princip da ako Srbija ne da saglasnost za ulazak Kosova u UN, nema nezavisnog Kosova. Zato je svetu stalo da privoli Srbiju. Ono što bi Srbija, srpski narod trebalo da uradi, to je da se objedinimo oko koncepta koji možemo da iznesemo, a taj koncept treba da vodi vlast putem predsednika Vučića, da se ima poverenja u ono što on radi. Našu podršku ima. Stranci pokušavaju, kad više ne mogu da privole Srbiju, da naprave strukturu koja će stalno napadati predsednika i vlast kako bi ona bila što nestabilnija. Međutim, kad bi sav narod stao iza koncepta koji bi trebalo da izađe na referendum — izađe se i kaže: ovo je koncept, hoćete li ili nećete — ako narod kaže hoće — ide u realizaciju, neće — neće, tako sam ja razumeo Vučića. Ali mnogi u Srbiji sad osporavaju čak i mogućnost da se dođe do nekog pitanja koje bi se iznelo pred narod. To rade stranci jer znaju šta je moguć odgovor srpskog naroda, kao i oko NATO-a.

Predsednik RS Milorad Dodik - Sputnik Srbija
Dodik: Nema skrivenog uticaja Rusije

Lavrov je u razgovoru sa ministrom Dačićem ponovio podršku Rezoluciji 1244. Da li mislite da postoji mogućnost da se pitanje Kosova vrati u UN?

— Niko nikada nije ukinuo Rezoluciju 1244. Nama ovde dolaze i stalno povlače rezolucije iz 1992—1993. godine kad govore o Bosni, a za tamo ne važi. Zato što su neki moćni centri rekli: moglo bi to da nam bude problem, pa ignorišite. A može je ukinuti onaj ko ju je doneo ili neko viši od njega, znači, Generalna skupština ili Savet bezbednosti. I sad su oni koji poštuju UN, koji poštuju njihove rezolucije loši momci, za razliku od onih koji sve krše ovde i ponašaju se kao slonovi u staklenoj bašti, polupaše sve živo, a oni su kao dobri. A ovi koji poštuju UN i njihove rezolucije nisu dobri. To je jedan nakaradan sistem koji će zakomplikovati svet. A svet je već ušao u haos.

Iz Prištine dolaze čak i pretnje vojničkim čizmama…

— To mogu da obese mačku o rep. Nek se ne igraju sa snagom i odlučnošću Srba. Dosta je bilo tih poniženja. Srpski narod jeste tolerantan i izdržljiv, ali nikada nije bio spreman da izgubi svoje dostojanstvo.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala