Šta se dobije kada „ruskog špijuna Čepigu“ tražite na Interpolovoj poternici

© RT / Uđi u bazu fotografijaRuslan Boširov, koga britanske vlasti sumnjiče za umešanost u trovanje Skripaljevih u Solsberiju, tokom intervjua za televiziju RT
Ruslan Boširov, koga britanske vlasti sumnjiče za umešanost u trovanje Skripaljevih u Solsberiju, tokom intervjua za televiziju RT - Sputnik Srbija
Pratite nas
Anatolij Čepiga, kako mediji navode da je „pravo“ ime osumnjičenog za učešće u „slučaju Skripalj“ Ruslana Boširova, ne nalazi se na Interpolovom spisku traženih lica, vidi se na internet sajtu te međunarodne organizacije.
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Zaharova Britaniji: Šta se desilo u Solsberiju? Ne skrećite pažnju sa glavnog pitanja

Prilikom pretraživanja reči „Čepiga“ u odeljku sa „crvenim poternicama“, gde se nalaze imena lica za kojima je raspisana međunarodna poternica, sajt ne pokazuje nikakve rezultate. Situacija je slična prilikom pretrage prezimena Petrov i Boširov.

Sajt britanskog projekta „Belingket“ u saradnji sa portalom „Insajder“ u sredu je objavio materijal u kojem se tvrdi da je Ruslan Boširov, koga britanske vlasti sumnjiče za učešće u „slučaju Skripalj“, „zapravo“ pukovnik GRU-a Anatolij Čepiga. Ranije je „Belingket“ već objavljivao materijale koji nisu potvrđeni.

Ranije je Skotland jard saopštio da je proces izdavanja „crvene poternice“ za osumnjičene za umešanost u trovanje Skripaljevih počeo 5. septembra i da je završen nakon nekoliko dana. Londonska policija je navela i da traži da Interpol objavi „crvene poternice“.

Britanski forenzičari istražuju slučaj trovanja Sergeja i Julije Skripalj - Sputnik Srbija
Britanski mediji: Novi osumnjičeni u „slučaju Skripalj“

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje nervnim agensom A-234 (koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“) umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.  

London je 5. septembra objavio fotografije dvojice „osumnjičenih“, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, tvrdeći da su agenti GRU. Moskva je saopštila da ta imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. Petrov i Boširov su u intervjuu glavnoj urednici Sputnjika i RT Margariti Simonjan ispričali da su u Veliku Britaniju išli kao turisti, da nisu povezani sa ruskim obaveštajnim službama i da nisu umešani u trovanje u Solsberiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala