Zaharova Britaniji: Šta se desilo u Solsberiju? Ne skrećite pažnju sa glavnog pitanja

© Sputnik / Uđi u bazu fotografijaPortparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparolka Ministarstva spoljnih poslova Rusije Marija Zaharova rekla je da je izveštaj o Ruslanu Boširovu, koga je Velika Britanija optužila za trovanju Skripaljevih i za koga tvrdi da je zapravo pukovnik GRU Anatolij Čepiga, plasiranje informacija i nastavak kampanje za skretanje pažnje sa onoga što se dogodilo u Solsberiju.

Portal britanskog projekta „Belingket“ je u saradnji sa portalom „Insajder“ u sredu objavio materijal u kojem se navodi da je Boširov „zapravo“ pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Anatolij Čepiga. „Belingket“ je ranije već objavljivao materijale koji nisu potvrđeni.

„Novo plasiranje informacija o Petrovu i Boširovu izvršeno je odmah nakon govora Tereze Mej u Savetu bezbednosti UN na temu oružja za masovno uništenje, u kojem je ona ponovo iznela optužbe protiv Rusije. Nema dokaza, pa se samim tim nastavlja informaciona kampanja čiji je glavni zadatak skretanje pažnje sa glavnog pitanja: ’Šta se desilo u Solsberiju?‘“, napisala je Zaharova na svoj stranici na Fejsbuku.

„Dejli telegraf“ i „Bi-Bi-Si“ objavili su da je Čepiga pravo ime Boširova, pozivajući se na pisanje portala „Belingket“ koji se bavi obaveštajnim pitanjima.

Kako se navodi, izvor blizak istrazi izjavio je da su istražiteljima poznati pravi identiteti osumnjičenih.

„Dejli telegraf“ prenosi da je Čepiga (39) služio tokom sukoba u Čečeniji i Ukrajini i da je proglašen herojem Ruske Federacije ukazom predsednika Vladimira Putina iz 2014. godine.

Ministar inostranih poslova Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Lavrov odgovara u UN: Ovo je obdanište

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje nervnim agensom A-234 (koje britanske vlasti izjednačavaju sa supstancom „novičok“) umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.  

London je 5. septembra objavio fotografije dvojice „osumnjičenih“, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, tvrdeći da su agenti GRU. Moskva je saopštila da ta imena „ništa ne govore“ Rusiji i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. Petrov i Boširov su u intervjuu glavnoj urednici Sputnjika i RT Margariti Simonjan ispričali da su u Veliku Britaniju išli kao turisti, da nisu povezani sa ruskim obaveštajnim službama i da nisu umešani u trovanje u Solsberiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala