Britanski ministar i Lavrov: Da li je sastanka bilo ili ne?

© REUTERS / Toby MelvilleMinistar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant - Sputnik Srbija
Pratite nas
Ministar spoljnih poslova Velike Britanije Džeremi Hant govorio je o sastanku sa šefom ruske diplomatije Sergejem Lavrovom, na kom je bilo reči o incidentu u Solsberiju. Rusija demantovala da je održan privatni razgovor.
Policijska traka u oblasti u kojoj su u nesvesnom stanju pronađeni bivši agent Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija u britanskom Solsberiju - Sputnik Srbija
Solsberi: Ponovo policijska blokada zbog sumnje u trovanje

„Rekao sam mu da zemlje kao što su Rusija i Velika Britanija treba da se drže zajedno kako bi vladao mir, a ako neko od nas počne da šalje vojne oficire na ulice druge države kako bi iskoristio hemijsko oružje, nećemo ništa uraditi. To je pogrešno… To očigledno utiče na naše odnose, ali ne mislim da postoji mogućnost rata ili nečeg sličnog“, izjavio je Hant u intervjuu za „Skaj njuz“.

„Oni su platili vrlo visoku diplomatsku cenu, ali treba da shvate da neće biti mesta za Rusiju ako se budu ovako ponašali“, rekao je on.

Ministar je dodao da nakon smrti Aleksandra Litvinjenka Rusija oseća da je ostala nekažnjena, ali da je reakcija nakon incidenta u Solsberiju bila drugačija.

Hant je priznao da Rusija ima veliki uticaj u celom svetu.

„Međutim, želimo da Rusija bude pozitivna sila u svetu, kakva je Britanija, a sada postoji rizik da lideri poput Asada poveruju da je to normalno — koristiti hemijsko oružje“, dodao je britanski ministar.

Prema Hantovim rečima, ministri su otvoreno razmenili mišljenja. Međutim, ruska strana je demantovala da je uopšte bilo privatnog razgovora, već tvrdi da je razmena mišljenja održana za vreme sastanka SB UN.

„Kao i uvek, britanska strana vidi ono što želi da vidi“, saopšteno je iz ruske delegacije.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala