Tramp će u UN pokušati da proda svoju diplomatiju

© AP Photo / Mark LennihanGeneralna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjava se o egipatskoj rezoluciji.
Generalna skupština Ujedinjenih nacija izjašnjava se o egipatskoj rezoluciji. - Sputnik Srbija
Pratite nas
Godinu dana pošto je tokom svog prvog obraćanja u UN zapretio da će „potpuno uništiti“ Severnu Koreju, američki predsednik Donald Tramp ove nedelje se vraća na podijum u Njujorku, ali u potpuno izmenjenoj atmosferi, s namerom da svetu „proda“ svoju diplomatiju kao uspešnu u smanjenju rizika od rata, piše Rojters.

Šah - Sputnik Srbija
Putin i Tramp „razoružali“ američke vladare iz senke (video)
Međutim, kako navodi britanska agencija, iako se očekuje da će se ovogodišnje obraćanje Trampa na Generalnoj skupštini UN značajno razlikovati od onog 2017, kada je severnokorejskog lidera Kima Džonga Una nazvao „raketašem u samoubilačkoj misiji“, pojedini američki zvaničnici i analitičari napominju da Pjongjang tek treba da preduzme konkretne korake kako bi pokazao da je spreman da se odrekne nuklearnog arsenala koji, prema mišljenju Vašingtona, predstavlja pretnju po SAD.

Prema oceni britanske agencije, raspoloženje je definitivno promenjeno kada su se Tramp i Kim sastali na samitu bez presedana 12. juna u Singapuru, a u proteklih nedelju dana, severnokorejski lider je obećao južnokorejskom predsedniku Mun Džae Inu da će razmontirati pogon za lansiranje raketa i nuklearni kompleks, ako SAD preduzmu „odgovarajuće akcije“, preneo je Tanjug.

Mada je delovalo da je uspostavljen pozitivan ton, dodaje Rojters, nisu do kraja ispunjeni zahtevi Vašingtona da Pjongjang preda celokupan popis programa naoružanja Severne Koreje i krene nepovratnim koracima ka denuklearizaciji.

Tramp će se danas sastati s Munom kako bi dobio izveštaj iz prve ruke o samitu dveju Koreja, pre nego što u utorak održi govor u UN.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala