Peskov: Verujte Putinu

© Sputnik / Sergeй Guneev / Uđi u bazu fotografijaPortparol Kremlja Dmitrij Peskov
Portparol Kremlja Dmitrij Peskov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Portparol ruskog predsednika Dmitrij Peskov izjavio je da ne treba verovati informacijama o tome da osumnjičeni za atentat na bivšeg obaveštajca Sergeja Skripalja i njegovu ćerku Juliju, Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov, rade za vojne strukture.
Aleksandar Petrov i Ruslan Boširov - Sputnik Srbija
EKSKLUZIVNO „Tamo smo bili jedan sat“: Prvo obraćanje optuženih za „slučaj Skripalj“ (video)

„Za mene su predsednikove reči veći osnov za poverenje od bezličnih informacija o brojevima telefona“, rekao je Peskov, misleći na izjavu predsednika Vladimira Putina da ni Petrov ni Boširov nemaju nikakve veze sa vojnom službom i da su civili.

Mediji su ranije saopštili da broj telefona jednog od osumnjičenih pripada Ministarstvu odbrane Rusije i samim tim su povezali Petrova i Boširova sa ruskim specijalnim službama.

Histerija u britanskim medijima

Britanski mediji ranije su više puta objavljivali informacije o „slučaju Skripalj“ koje kasnije nisu potvrđene. Tako je „Miror“ ranije objavio da je „trovače“ pratila grupa od četiri osobe poznatih kao „Čistači“.

List „Dejli mejl“ je pisao da je glavni osumnjičeni žena. „San“ je pisao da Petrov i Boširov više nisu živi. U jednom od članaka tabloida navodno se tvrdilo da je otrov „novičok“ proizveden u laboratoriji SVR u Jasenevu u Moskvi, dok je „Tajms“ objavio da je otrovna supstanca proizvedena u vojno-istraživačkoj bazi u gradu Šihani u Saratovskoj oblasti.

I britansko ministarstvo spoljnih poslova takođe je uhvaćeno u laži. Ministarstvo je tvrdilo na Tviteru da je laboratorija „Porton Daun“ odredila rusko poreklo otrova. Kasnije su u laboratoriji izjavili da nisu uspeli da identifikuju izvor otrovne supstance. Ministarstvo spoljnih poslova ubrzo je uklonilo ovaj tvit.

Bivši pukovnik Glavne obaveštajne uprave Rusije (GRU) Sergej Skripalj i njegova ćerka Julija otrovani su 4. marta u Solsberiju u južnoj Engleskoj, što je uzrokovalo veliki međunarodni skandal. London je saopštio da je u trovanje umešana Rusija, što Moskva kategorički negira.

London je 5. septembra objavio fotografije dvojice „osumnjičenih“, Aleksandra Petrova i Ruslana Boširova, tvrdeći da su agenti GRU. Moskva je saopštila da ova imena „ništa ne govore“ i ponovo pozvala Britaniju da pređe sa optužbi i manipulacije na saradnju. Petrov i Boširov su u intervjuu glavnoj urednici Sputnjika i RT Margariti Simonjan ispričali da su u Veliku Britaniju išli kao turisti, da nisu povezani sa ruskim obaveštajnim službama i nisu umešani u trovanje u Solsberiju.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala