Lavrov: Spremni smo za ozbiljan razgovor s Londonom, ali bez „hajli lajkli“

© Sputnik / Vitaliй Belousov / Uđi u bazu fotografijaMinistar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov
Ministar spoljnih poslova Rusije Sergej Lavrov - Sputnik Srbija
Pratite nas
Moskva je spremna za ozbiljan razgovor s Londonom o „slučaju Skripalj“, ali nipošto na osnovu principa „hajli lajkli“ (vrlo verovatno), izjavio je u petak šef ruske diplomatije Sergej Lavrov nakon susreta s nemačkim ministrom spoljnih poslova Hajkom Masom.

Lavrov je istakao da, kada je reč o britanskim optužbama na račun Moskve u vezi s istragama o slučajevima smrti Aleksandra Litvinjenka i trovanja Sergeja i Julije Skripalj, nema činjenica koje bi se mogle zdravorazumski razmatrati.

„Ne samo u slučaju Litvinjenka i u slučaju Skripaljevih, nego i u slučaju s pogibijom drugih ruskih državljana u Londonu, uključujući gospodina Gluškova sasvim nedavno, nema nikakvih činjenica koje bi se mogle razumno razmotriti i analizirati“, rekao je Lavrov na zajedničkoj konferenciji za novinare s nemačkim kolegom.

Sputnjik info - Sputnik Srbija
VESTI: Optuženi u „slučaju Skripalj“ za Sputnjik i RT negirali optužbe Londona (video)

Lavrov je naglasio da je Moskva od samog početka i u slučaju Litvinjenka, i u slučaju Skripaljevih, zvanično tražila pokretanje procedura predviđenih bilateralnom konvencijom s Velikom Britanijom, konvencijom Saveta Evrope, kao i (u slučaju Skripaljevih) Konvencijom o zabrani hemijskog oružja.

Šef nemačke diplomatije Hajko Mas je istakao da je Berlin zainteresovan za istragu slučaja trovanja Sergeja i Julije Skripalj i da smatra da je poželjno da strane budu spremne da razmene materijale u vezi s tim incidentom.

Mas je naveo da je Berlin od Londona dobio mnogo informacija o tom slučaju i da „nema osnova da se u njega sumnja“.

U Solsberiju su 4. marta otrovani bivši oficir Državne obaveštajne uprave (GRU) Rusije Sergej Skripalj, koji je u Rusiji bio osuđen zbog špijunaže u korist Velike Britanije, i njegova ćerka Julija. London je za pokušaj trovanja supstancom A-234 optužio rusku državu, a Moskva to kategorički negira.

Bivši oficir Službe državne bezbednosti Rusije Aleksandar Litvinjenko pobegao je u Veliku Britaniju i umro u novembru 2006. godine, nedugo nakon dobijanja britanskog državljanstva. Zdravlje je počelo da mu se pogoršava nakon susreta s Andrejom Lugovom i Dmitrijem Kovtunom, s kojima je pio čaj. Nakon njegove smrti, ekspertizom je utvrđeno da je u njegovom organizmu bila znatna količina radioaktivnog polonijuma-210. Glavni osumnjičeni u britanskoj istrazi je ruski biznismen i poslanik Lugovoj koji negira optužbe. Moskva je saopštila da je ovaj slučaj ispolitizovan, a da proces istrage nije transparentan.

Nikolaj Gluškov, koji je u odsustvu u Rusiji osuđen na osam godina zatvora zbog pronevera u „Aeroflotu“, umro je u Londonu pre pola godine. Skotland jard je prvo saopštio da je njegova smrt „neobjašnjiva“, da bi potom objavio da je Gluškov ugušen. Istražni komitet Rusije je pokrenuo istragu o tom ubistvu.

Sve vesti
0
Da biste učestvovali u diskusiji
izvršite autorizaciju ili registraciju
loader
Ćaskanje
Zagolovok otkrыvaemogo materiala